fila

Rezultat al colaborării dintre instituţia arădeană de concerte şi Institutul Polonez din Bucureşti, primul concert al lunii iunie creează spaţiul unor audiţii în premieră, afişul serii simfonice cuprinzând pentru prima oară în nomenclatorul de concerte din România, Variaţiunile pe o temă de Paganini pentru pian şi orchestră de Witold Lutoslawski şi Concertul pentru clavecin şi orchestră de Henryk Gorecki. Interpretate de pianista Adriana Dogariu, celebrele partituri de secol XX se bucură de o „prefaţă” semnată Frederic Chopin, Andante spianato şi Marea poloneză în mi bemol major op.22, autograf sonor al unuia dintre cei mai mari pianişti virtuozi ai romantismului muzical.

Dirijat de maestrul Roberto Salvalaio,  programul  din seara de 4 iunie de la ora 19.00, continuă după pauză cu  Simfonia a II-a  de Alexandr Borodin, cea mai populară dintre lucrările compozitorului şi cel mai bine cotată creaţie din analele celebrului grup de la Sankt Petersburg (Grupul celor cinci). Orchestraţia abilă, armoniile robuste şi profilurile tematice extrem de expresive şi pasionale îi conferă ópusului statutul de capodoperă, permiţându-i  să pătrundă cu uşurinţă în sufletul meloman; o completare de altfel ideală a capitolului muzical polonez, reprezentat în această seară de trei partituri economic dimensionate, dinamice, performante şi viguroase.

Pianista Adriana Dogariu

Adriana Dogariu a început studiul pianului cu Robert Schrodt la Liceul de Muzică din Timişoara. Şi-a desăvârşit formarea muzicală la Universitatea de Muzică din Bucureşti şi apoi la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, studiind cu reputaţi profesori ca Dana Borşan, respectiv Dragoş Mihăilescu. A urmat cursuri de măiestrie interpretativă cu Dmitri Bashkirov, Arkadi Sevidov, Jean Francois Antoniolli,  Gabriel Amiras, Gerard Fremy.

Este laureată a mai multor concursuri naţionale şi a Concursului Internaţional “Remember Enescu” (Bucureşti – 1999). A susţinut recitaluri în Austria, Germania, Coreea de Sud şi în ţară, precum şi concerte alături de Filarmonicile din Timişoara şi Arad. În calitate de solistă a colaborat cu importanţi dirijori ca: Walter Hilgers, Alfonso Saura, Peter Oschanitzky, Cristian George Neagu sau Dorin Frandeş.

A înregistrat trei CD-uri (editate în 2012 şi 2013 în România şi Germania) alături de pianistul Sorin Dogariu şi  tubistul Walter Hilgers.

În 2005, pe o perioadă de 3 luni, Adriana Dogariu a fost invitată să îndrume o clasă de interpretare pianistică în Studioul AHN din  Jejudo Island – Coreea de Sud. Este director al proiectului internaţional Panoramic XX în cadrul căruia, începând din 2010, a organizat peste 30 de concerte, recitaluri şi clase de măiestrie.

În anul 2010 Adriana Dogariu şi-a susţinut doctoratul la Universitatea de Muzică din Bucureşti, subiectul ales fiind literatura muzicală pentru două piane, gen muzical în care a susţinut o bogată activitate concertistică.

În prezent, Adriana Dogariu este lector la Facultatea de Muzică din Timişoara.

Recomandările redacției