Concert simfonic „Joseph Haydn”, alături de Filarmonica Arad

0
381
(c) Royal College of Music; Supplied by The Public Catalogue Foundation

La invitația celui mai în vogă impresar al timpului, Johann Peter Salomon, Joseph Haydn dedică Londrei și celebrelor serii de concerte ale anilor 1791 și 1794 ultimele sale simfonii, un total de doisprezece capodopere, care îi atestă poziția în ierarhia celor mai renumiți compozitori ai Europei. O adevărată lovitură de imagine pentru eficientul organizator de spectacole, Salomon, dar și o confirmare a succesului, pentru cel mai „vânat” compozitor al momentului.

„Joseph Haydn și două dintre celebrele sale simfonii londoneze, nr. 94, «Surpriza(Paukenschlag)» și nr. 103, «Cu tremolo de Timpan(Paukenwirbel)» pot fi audiate în concertul de Joi, 8 Aprilie 2021, o alăturare inspirată și deloc întâmplătoare, partiturile datorându-și  în egală măsură supranumele aceluiași instrument al aparatului simfonic: timpanul. De la lovitura de timpan (Paukenschlag), generatoare de umor din Simfonia nr.94, la imaginativul tremolo de timpan din debutul neconvențional al Simfoniei nr.103 (Paukenwirbel),  Haydn își transpune intențiile în partitura unei surse sonore unice, a unui singur instrument, apreciat pentru efectele dramatice pe care le generează. O face cu genialitate, prin maxima economie de mijloace, scoțând definitiv din anonimat un «personaj» din spatele scenei simfonice”, spun reprezentanții Filarmonicii Arad,

Concertul simfonic, dirijat de Dan Crișan, se va desfășura fără public și va fi transmis de la ora 19.00,pe canalul TVARAD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.