Valsuri şi polci de Johann şi Josef Strauss, dar şi alte dansuri şi partituri de antren ieşite de sub aceleaşi semnături celebre, deschid anul muzical 2017, printr-un program pe care orchestra simfonică a Filarmonicii, dirijată de Cristian Neagu, îl oferă publicului de concert  în serile de  5 şi 6 ianuarie, la ora 19.00, în Sala Cercului Militar, de pe B-dul Decebal nr. 19.
„Gala Strauss este dominată de  marile valsuri de concert – Geschichten aus dem Wienerwald,  Künstlerleben, Lagunen Walzer sau An der schönen blauen Donau şi pigmentată cu polcile rapide ale fraţilor Johann şi Josef  Strauss –  Éljen a  Magyar!, Jokey Polka, Champagner Polka sau Sport Polka. Se regăsesc totodată în grupajele de dansuri ale serii gluma muzicală Perpetuum mobile, “galopantul” Banditen Galopp şi supla şi eleganta Tarantella, ópusuri care au ştiut să anime decenii de-a rândul balurile şi saloanele Vienei. Spiritul  şi strălucirea  tradiţionalei  gale  imprimă astfel  o notă cu totul specială celebrării Noului An muzical, care readuce încă odată frumuseţea, energia, umorul şi speranţa “încriptate” în  cele mai selecte dansuri ale secolului al XIX-lea“, ne-a declarat Doru Orban, managerul Filarmonicii de Stat Arad.
Cristian Neagu
Născut în 1 martie 1964 la Timişoara, Cristian Neagu  a absolvit Liceul de muzică în 1982. Între 1983 şi 1987 a urmat cursurile Academiei de muzică «Gheorghe Dima» din Cluj şi a obţinut diploma în muzicologie, după studii prealabile de vioară, pian, compoziţie şi dirijat orchestră.
A studiat dirijatul  cu maestrul Cristian Mandeal şi profesorul Constantin Bugeanu.
Participarea la Festivalul tinerilor dirijori de orchestră de la Buşteni, în anul 1987, a marcat începutul unei activităţi prodigioase. În anii următori s-a bucurat de numeroase invitaţii la pupitrul diverselor orchestre simfonice din România.
Din 1990 Cristian Neagu este dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Arad.
Alături de orchestra simfonică a concertat în Italia şi Germania. A realizat numeroase înregistrări pentru radio şi televiziune, iar în 1992 a apărut primul său disc.
În iunie 1992 Cristian Neagu a participat la cursurile organizate la Cluj de « Internationale Bachakademie » din Stuttgart, unde s-a perfecţionat  cu  maestrul Christfried Brödel. Ca urmare a prezenţei sale la aceste cursuri renumite, i-a fost acordată o bursă în scopul frecventării cursurilor de vară  susţinute în anul următor de maestrul Helmuth Rilling la Stuttgart.
În 1995 a debutat  ca tânăr dirijor de orchestră la pupitrul Filarmonicii „George Enescu”  şi totodată cu spectacolul „Spărgătorul de nuci” pe scena Operei Naţionale din Bucureşti.
Între 1992 şi 1999 Cristian Neagu a predat contrapunct la Facultatea de muzică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara şi la acelaşi institut a condus între 1993 şi 1995 clasa de orchestră.
Cristian Neagu este câştigătorul premiului oferit de  Fundaţia SOROS pentru cel mai bun dirijor român, la Concursul internaţional de dirijat Constantin Silvestri   Bucureşti  1996.

Recomandările redacției