După ce arădenii s-au tot revoltat împotriva operatorului salubrizare – Retim, pentru haosul generat de neridicarea deșeurilor, de această dată, se întoarce roata. Cei de la Retim anunță public că arădenii nu știu să arunce gunoiul selectiv, separat, drept pentru care, nu va mai ridica deșeurile.

Dacă va trece la fapte, în Arad, dar și în județ va fi un adevărat război. Și așa, de când operatorul de salubritate a fost ales pentru Arad, gunoaiele sunt cap de afiș pentru scandaluri.

Așadar, operatorul semnalează că nu va mai ridica gunoiul neconform, după ce, a tras concluzia că, în toate zonele se aruncă deșeuri la voia întâmplării, și nu selectiv în pubele.

„Retim nu poate să colecteze, să transporte și să depoziteze deșeuri voluminoase (mobilă, saltele, cauciucuri, sanitare…), periculoase (substanțe toxice și ambalajele lor, baterii, acumulatori), DEEE-uri ( echipamente electrice, electronice și electrocasnice și componentele lor), deșeuri din construcții și amenajări și deșeuri verzi care provin din toaletarea parcurilor și grădinilor (crengi, gazon, fân). Mai mult de 50% din cantitatea de deșeuri colectată zilnic în județul Arad nu corespunde normelor stabilite prin contract, astfel: 1. În sau lângă recipiente se depozitează deșeuri voluminoase, periculoase, DEEE-uri și deșeuri din construcții. 2. Recipientele conțin un volum mare de deșeuri vegetale verzi (în special în zonele de case și în zonele rurale). 3. În zonele rurale, în ciuda faptului că gospodăriile au fost dotate de către Retim cu saci galbeni pentru deșeuri reciclabile și de către primăriile locale cu compostoare pentru deșeurile biodegradabile, pubelele negre conțin deșeuri reziduale, biodegradabile și reciclabile amestecate. 4 Gospodăriile scot spre colectare mai multe recipiente decât au prevăzute în contract sau depozitează deșeuri și lângă acestea”, spun cei de la Retim.

Operatorul explică că întâmpină mari probleme cu sortarea din pricina faptului că nu se debarasează separat deșeurile. Arădenii semnalează zilnic situații în care gunoaiele nu sunt ridicate în diferite zoe ale Aradului. Există zone în care gunoiul zace de câteva zile.

Departe de conformitate

Drept vorbind se cuvine să subliniăm și asta, că nu se debarazează selectiv, pe categorii gunoiul, lucru care se vede și din pozele de pe site-urile de socializare.

Mulți nu se mai obosesc nici măcar să îl debarazeze în pubele, containere, ci îl lasă lângă spațiul împrejmuit. Tot timpul vedem saltele aruncate, haine, resturi alimentare lăsate oriunde și în general o situație departe de debarasarea conformă.

Într-adevăr, oamenii trebuie să se disciplineze înțelegând importanța managementului selectiv al deșeurilor. Este nevoie de educare în acest sens, întrucât din păcate, mulți nu dau nicio importanță acestui sistem.

Recomandările redacției