cetatea

Primăria municipiului Arad va organiza în acest an un concurs de idei urbanistice şi peisagistice care va avea ca temă „Reconversie şi revitalizare Ansamblul Cetăţii Aradului”.

Astfel, în Bugetul General de venituri şi cheltuieli al municipiului Arad pe anul 2015, care a fost afişat la Transparenţă Decizională, a fost prevăzută suma de 160.000 lei (35.500 euro) pentru organizarea şi desfăşurarea acestui concurs.

În nota de fundamentare se menţionează că după trecerea în circuitul civil a Cetăţii Aradului, va fi elaborat un studiu preliminar de amenajare urbanistică şi peisagistică de reconversie a Ansambului Cetăţii Aradului şi de restructurare a celorlalte funcţiuni existente. Studiul şi celelalte etape de proiectare-urbanism, documentaţii tehnice vor face obiectul unui concurs internaţional cu invitarea unor firme de profil de marcă şi experienţă în aceste domenii.

Consilierii locali au aprobat, la sfârşitul anului trecut, protocolul de colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale privind demilitarizarea Cetăţii Aradului, obiectiv care se va realiza în următorii 3 ani.

Conform protocolului, Ministerul Apărării Naţionale are obligaţia să acorde accesul reprezentanţilor Primăriei municipiului Arad, pentru efectuarea studiilor şi documentaţiilor tehnico-economice pentru imobilul 1187 Arad Cetate, necesare finanţării pentru lucrările de reabilitare a Cetăţii Aradului, în vederea aducerii în circuitul civil şi valorificării potenţialului istoric şi cultural.

Cetatea Aradului a fost construită pe malul stâng al Mureșului, fiind ridicată la cererea împărătesei Maria Tereza.

Lucrarea a durat 20 de ani (17631783) și a fost executată de mii de deținuți. Proiectată de Ferdinand Philipp Harsch în stil Vauban-Tenaille, are formă de stea cu șase colțuri. Era prevăzută cu trei rânduri de cazemate subterane și mai multe rânduri de șanțuri, care puteau fi inundate. Poarta principală și clădirile din interior au fost construite în stil baroc.

În interiorul cetății există o biserică catolică și în clădirile din jur au fost găzduiți călugării franciscani, aflați sub patronajul sfântului Ioan de Capistrano.

Recomandările redacției