Concurs de ortografie a limbii române la şcoala din Micherechi, Ungaria

0
323

Vineri, 20 noiembrie 2015, la Şcoala Generală din Micherechi (Méhkerék), Ungaria s-a organizat o nouă ediţie pe ţară a concursului de ortografie Gheorghe Martin, concurs dedicat vorbirii şi scrierii corecte în limba română şi la care au participat 30 de elevi de clasele III-VIII de la şcolile din mai multe localităţi din Ungaria în care trăiesc români: Micherechi, Gyula, Bătania, Chitighaz  şi Aletea. Concursul de ortografie Gheorghe Martin a fost doar o parte a „Săptămânii Limbii Române” organizată de Şcoala Generală din Micherechi, manifestare care a cuprins activităţi cultural-educative adresate elevilor din această localitate și oaspeţilor de aceeaşi vârstă din localităţile amintite.

La concursul de ortografie au asistat Excelenta Sa Florin Trandafir Vasiloni – consul general al României la Gyula, pr. Marius Maghiaru – preşedintele Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU),  Alexandru Finna – vicepreşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria, Edith Toth – directoarea Oficiului „Klebersberg”  Sarkad, Margareta Tat şi Bertold Netea – primăriţa şi viceprimarul din Micherechi, Eva Iova – redactor-şef la revista Foaia românească, Delia Kovacs – redactor-şef la săptămânalul Cronica,  Ana Sárközy – directoarea Școlii Generale din Micherechi (organizatoarea şi gazda ospitaliră, atentă, a acestor manifestări, pr.  Visarion Tuderici – secretar eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Ungariei, pr.  Ioan Bun – parohul ortodox din Micherechi, și alte oficialități.

Juriul concursului a fost prezidat de Ana Maria Brad, referent pentru învățământul de limba română la Institutul de Cercetare Educaţională şi Dezvoltare Profesională de la Budapesta, ea fiind şi cea care a formulat subiectele concursului.

Un grup de elevi de clasa a VIII-a a prezentat sceneta Lecţie, adaptare după Eugen Ionescu, reprezentaţie pregătită sub îndrumarea profesoarei Mihaela Baicu, iar corul şcolii din Micherechi, condus de prof. Grigore Poiendan, a prezentat un program de cântece româneşti.

Premiile I, II și III şi premiile speciale oferite de Şcoala Generală din Micherechi, de Autoguvernarea Românească din Micherechi, de Autoguvernarea Românească din Sectorul VII din Budapesta, a UCRU, AŢRU şi a reprezentantei Oficiului „Klebersberg” Sarcad,  au fost oferite copiilor pe trei categorii de vârstă: clasele III-IV, V-VI și VII-VIII, și au constat în diplome, cărţi şi  rechizite şcolare.

Maria Martin, văduva regretatului profesor Gheorghe Martin (cel care patronează cu numele său acest concurs), a oferit n premiu special celui mai bun elev concurent.

În aceeaşi zi, la grădiniţa din Micherechi, o trupă de artişti amatori de la Centrul de Zi „Iedera” al Asociaţiei Down din Oradea, au prezentat preşcolarilor piesa de teatru pentru copii Turtiţa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.