În periada 6-7 martie, va avea loc concursul internațional de interpretare muzicală Dumitru Sâpcu. Concursul va avea loc atât în Sala Filarmonicii de Stat Arad, cât și în Sala de Festivități a Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi“.
Chiar dacă concursul este destinat profesioniștilor, acesta are și o secție pentru amatori.
Secțiunile concursului sunt atât pentru instrumentele de suflat din lemn și alamă, instrumente de percuție, muzică de cameră, dar și canto muzică ușoara.
Câteva cuvinte despre profesorul și instrumentistul Dumitru Sâpcu:
S-a născut în 10 iunie 1947 la București și a decedat în 15 martie 2013 în Battonya, Ungaria. A absolvit Școala de Muzică din Buzău în anul 1961și în anul 1966 este absolvent al Liceului de muzică din Brașov. La sfârșitul celor cinci ani de studii universitare la Conservatorul George Enescu din Iași, a obținut Diploma de Licență în muzică cu calificativul maxim, specialitatea principală fiind clarinet.
A predat la liceele de muzică Ion Vidu din Timisoara între anii 1971 și 1974, Octav Băncilă din Iași între anii 1980 și 1995, George Apostu din Bacău între anii 1995 și 1997 și Ciprian Porumbescu din Suceava între anii 2000 și 2001. A activat ca instrumentist între anii 1963 și 1966 – solist clarinetist al Orchestrei de cameră din Brașov, între anii 1969 și 1971 – clarinetist în Orchestra simfonică a Filarmonicii din Iași, între anii 1971 și 1979 – solist clarinetist al Orchestrei Simfonice Banatul din Timișoara, apoi ca profesor la facultate, a predat între anii 1979 și 1990 ca asistent universitar – specialitățile clarinet și muzică de cameră, metodica predării studiului instrumentelor de suflat – percuție, practică pedagogică, la Universitatea „George Enescu” din Iași, între anii 1990 și 1994 este conferențiar universitar la Universitatea de muzică din Iași și în paralel între anii 1990 și 1991, a fost conferențiar universitar – specialitățile clarinet și muzică de cameră, la Universitatea „Transilvania” Brașov.
Din anul 1994 a devenit profesor universitar la Universitatea de muzică din Iași. Între anii 1971 și 1979 este membru colaborator al Filialei Uniunii Compozitorilor din România – Timișoara. Apoi, conducător al ansamblului de cameră „Contemporanii” al Filarmonicii Banatul din Timișoara.
Urmează să conducă între anii 1983 și 1989, ansamblul de cameră „Collegium Musicum XX” al Festivalului Internațional de muzică de cameră Brașov. Apoi la Iași înființează ansamblul de cameră „Pro Musica Academica”, în cadrul Universității de muzică.
Unul dintre importantele premii primite este diploma „Man Of The Year 2002” de American Biographical Institute SUA, – 2003 – inclus în dicționarul internațional de mare prestigiu – The Contemporary Who/s Who SUA.
Din creația sa putem aminti: „Poeme” pentru soprană, flaut, clarinet, percuție și pian – „Poeme” pentru soprană și orchestră.
„Muzică de cameră” pentru clarinet și cvartet de coarde – „Suita Burlească” pentru trompetă, corn, trombon și tubă.
„Două piese” pentru orchestră simfonică – „Variațiuni seriale” pentru oboi, clarinet și fagot – „Jocuri” pentru cvintet de suflători – „Pasacaglia” pentru orchestră simfonică – „Fantezia Burlească“ pentru clarinet și pian, dedicată fiului său clarinetist, Marcel Sâpcu.
 

Recomandările redacției