Anual, cu ocazia Zilei Internaționale a Consumatorului, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, în par­teneriat cu Ministerul Educației Naționale organizează, prin intermediul Inspectora­tului Școlar Județean Arad și al Protecției Consumatorului Arad, faza județeană a Concursului Național „Alege! Este dreptul tău!” pentru elevii de liceu. Și în acest an, la Colegiul Economic Arad, s-a desfășurat faza județeană a acestui concurs.
La competiție au participat elevi de la școli din municipiul și județul Arad: Liceul „Mihai Viteazul” Ineu, Colegiul Particular „Vasile Goldiș” Arad, Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară Arad și Colegiul Economic Arad. În urma celor două probe susținute de elevi, cea de testare a cunoștințelor prin test grilă, intitulată „Crearea unei piețe on-line echitabile și sigure”, și cea de susținere a unui eseu pe tema „Costuri ascunse ale comerțului on-line”. În urma evaluării testelor și a juri­zării probei de eseuri, au fost desemnați următorii câștigători: locul I – Tomșa Ariana Daria de la Colegiu Economic Arad și locul al II-lea – Strapek Denis Alexandru – Colegiul Particular „Vasile Goldiș” Arad. Cei doi câștigători vor participa la etapa națională a concursului care se va desfășura între 17-27 iunie 2018.
Juriul pentru proba de testare a cunoștințelor și cea de susținere a eseului a fost format din: Camelia Moler– inspector şcolar pentru educație permanentă și activități extrașcolare I.Ș.J. Arad, Monica Băltărețu – director Colegiul Economic Arad, Aurica Moldovan, Dorina Dănilă și Popa Diana Florentina – profesori Colegiul Economic Arad, Gheorghe Iancu – comisar şef adjunct Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Arad, Andreea Roșoga – consilier juridic Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Arad și Todor Lădariu – reprezentant mediul de afaceri.
Concursul a avut și o parte artistico-plastică
În paralel, concursul a avut și o parte artistico-plastică, proba de desene la clasele I-VI și grafice la clasele a VII-a și a VIII-a. Tema desenului este intitulată „Mesaje ascunse în publicitatea on-line la produse nealimentare”, iar câștigătorii fazei județene vor intra în compeția națională: Marcoi Sofia – clasa I, Școala Gimnazială „Caius Iacob”Arad și Iasmina Ljuba Jichici – clasa a II-a B, Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” Arad.
Jurizarea desenelor a fost efectuată de către o comisie formată din: Camelia Moler – inspector şcolar pentru educație permanentă și activități extrașcolare I.Ș.J. Arad, Monica Băltărețu – director Colegiul Economic Arad, Aurica Moldovan – profesor Colegiul Economic Arad, Gheorghe Iancu – comisar şef adjunct Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Arad, Andreea Roșoga – consilier juridic Comisa­riatul Judeţean pentru Protecţia Consuma­- torului Arad, Todor Lădariu – reprezentant mediul de afaceri, Andrada Marcu- inspector școlar pentru arte I.Ș.J Arad și Daniela Stana Rață- prof.dr. artă vizuală Palatul Copiilor Arad.
„Acest concurs a fost gândit cu scopul de a forma generații de consumatori conștiente de drepturile lor legitime. În momentul în care tinerii învață despre drepturile lor în calitate de consumatori, ei vor ști să aleagă dintre produsele și serviciile de pe piață pe cele care corespund cel mai bine intereselor lor”, declară prof. dr. Anca Stoenescu, inspector școlar general delegat.
Ioana Puraveț

Recomandările redacției