Un cetățean turc a fost condamnat zilele trecute de Tribunalul Arad la o pedeapsă cu suspendare, după ce, în luna martie a acestui an a încercat să strecoare peste graniță nu mai puțin de 34 de migranți. Astfel, instanța a dispus suspendarea pedepsei de doi ani de închisoare pe un termen de supraveghere de doi ani, iar ca pedeapsă accesorie interzicerea mai multor drepturi. Totodată, acesta va presta  muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Consiliului Municipal Giurgiu sau Consiliul Local Floreşti-Stoeneşti, judeţul Giurgiu, pe o perioadă de 80 zile. Magistrații vor dispune revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere în cazul în care pe parcursul termenului de supraveghere cel condamnat săvârşeşte o nouă infracţiune, descoperită până la împlinirea termenului şi pentru care s-a pronunţat o condamnare la pedeapsa închisorii.

I-au restituit TIR-ul cu care a transportat migranții

Magistrații au hotărât ca suma primită pentru traficarea migranților îi va fi confiscată, însă i-au restituit autotrenul cu care a transportat cei 34 de migranți.  „Menţine în parte măsura asiguratorie luată prin ordonanţa din data de 06.03.2019 de către organele de poliţie, asupra a trei telefoane mobile Blaupunkt, Alcatel şi Samsung precum, a unei tablete Pirahna Aristo7 şi asupra sumei de 500 euro. În baza art. 112 alin. 1 lit. b. 3 Cod penal, confiscă de la inculpat, trei telefoane mobile Blaupunkt, Alcatel şi Samsung, tableta Pirahna Aristo7, precum şi suma de 500 euro, sumă consemnată la CEC Bank – Sucursala Arad. În baza art. 397 alin. 3 Cod procedură penală raportat la art. 255 alin 1 Cod procedură penală dispune restituirea către inculpat a ansamblului rutier compus din capul tractor marca Renault cu numărul de înmatriculare B-84-RFM şi semiremorca cu numărul de înmatriculare GR-79-BAR împreună cu certificatul de înmatriculare, două chei de contact şi două plăcuţe de înmatriculare cu nr B-84-RFM (f. 40), măsură luată prin ordonanţa din data de 06.03.2019 organele de poliţie precum şi suma de 100 euro, sumă consemnată la CEC Bank – Sucursala Arad”, se arată în hotărârea Tribunalului Arad.

34 de migranți ascunși printre cutii cu vopsea

Amintim că, în noaptea de 5/6 martie, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Nădlac II – Csanadpalota  au descoperit 34 de migranți într-un automarfar condus de un cetăţean turc, în vârstă de 62 ani. Acesta a ajuns, în jurul orei 01.00, la volanul unui  automarfar, format din cap tractor Renault şi semiremorca Schmitz, ambele înmatriculate în România. Şoferul transporta, conform documentelor de însoţire, cutii cu vopsea, cu destinaţia Germania. În urma analizei de risc specifice, poliţiştii de frontieră au procedat la efectuarea controlului amănunţit al mijlocului de transport. Astfel, au fost descoperite ascunse, în interiorul remorcii autovehiculului 34 de persoane, dintre care douăzeci și unu de bărbaţi, cu vârste cuprinse între 20 şi 37 de ani, zece femei, cu vârste cuprinse între 21 şi 34 de ani şi trei minori, cu vârste cuprinse între 5 luni şi 13 ani. Cei în cauză au fost conduşi la sediul instituţiei pentru cercetări, unde, în urma verificărilor preliminare, s-a stabilit că grupul era format din cetățeni irakieni, sirieni, pakistanezi, respectiv din Bangladesh, Myanmar şi India, solicitanţi de azil în ţara noastră. Polțiștii de frontieră au demarat cercetările în cazul șoferului pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți, iar față de cei descoperiți în camion, pentru tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat.

Recomandările redacției