Câteva fotografii surprinse în casele ucrainenilor lăsați fără electricitate pe timp de iarnă scot la iveală tăria de caracter a acestei națiuni mult prea greu și nemilos încercate. Părinții au făcut tot ce le este cu putință pentru copiii lor, astfel încât să simtă cât mai puțin din greul pe care sunt nevoiți să îl îndure din cauza războiului crunt.

Se poate observa cum copiii își duc viața mai departe, nu se plâng și se acomodează teribilei urgii care s-a abătut asupra lor. În loc de bec, citesc la lumina lumânărilor sau își fac temele cu ajutorul lanternelor. Zâmbesc, încercând să facă abstracție de bubuitul bombelor din apropiere sau care oricând ar putea să le curme chiar lor viața sau pe cea a părinților sau fraților lor.

Copiii ucraineni au atâta lumină înăuntrul lor, încât să învingă întunericul războiului. Ei învață, se joacă, citesc, desenează sau colorează culori vii ale vieții, cresc și le pasă de ceilalți, în ciuda eforturilor Rusiei de a le pune la pământ sistemul de electricitate și toată infrastructura menită să îi țină în viață. Lumânările și lanternele îi ajută pe ucraineni să își păstreze rutina zilnică.

Nu se dau bătuți și în ciuda criminalului Putin, se încăpățânează să reziste și să rămână în viață. De la astfel de eroi putem învăța multe lecții de viață, cum ar fi să apreciem fiecare secundă care ne este dată, ca dar, de la Dumnezeu. Nu știm clipa în care vine sfârșitul.

Slavă, Ucrainei!

Recomandările redacției