Polițiștii din penitenciare își pot lua concediu în condiții mai avantajoase, raportat la vechimea pe care o au.

De asemenea, ca element de noutate, se prevede că zilele de sărbători legale în care nu se lucrează, stabilite prin legislația națională, precum și zilele libere plătite stabilite prin acordul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.

În plus, pentru polițiștii de penitenciare nou-încadrați și pentru cei care nu au lucrat pe tot parcursul anului, durata concediului de odihnă se stabilește proporțional cu perioada de activitate prestată și în raport cu vechimea în muncă.

În egală măsură, perioadele de incapacitate temporară de muncă și cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal și concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se consideră, la stabilirea concediului de odihnă anual, perioade de activitate prestată.

Programarea de principiu a concediilor se face până la sfârșitul anului calendaristic în curs, și nu până la 15 decembrie.

De asemenea, dacă o persoană al cărei concediu este reglementat prin HG-ul publicat urmează să îndeplinească activități profesionale specifice postului ocupat, prezența acesteia fiind indispensabilă, efectuarea concediului anual de odihnă îi va fi reprogramată sau amânată, acesta fiind un alt element de noutate.

Situațiile în care concediul de odihnă poate fi întrerupt sunt, conform documentului publicat, următoarele: situația în care concediul a fost amânat sau reprogramat pentru că polițistul urma să îndeplinească activități profesionale specifice postului ocupat, prezența acestuia fiind indispensabilă ori este în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă; când femeia polițist de penitenciar intră în concediu de maternitate; pentru nevoi de serviciu neprevăzute; ori la cererea polițistului, pentru motive obiective, cererea urmând a fi aprobată de către conducătorul penitenciarului.  

De asemenea, pentru alte motive temeinic fundamentate, așa cum se prevede în noul HG, în mod excepțional, polițiștii de penitenciare au dreptul la concedii fără plată, cu durată maximă de 90 de zile calendaristice, anual, pentru rezolvarea unor situații personale. În legislația anterioară, pentru această situație era prevăzută o durată însumată între 30 şi 90 de zile calendaristice, conform avocatnet.ro.

Recomandările redacției