Peste 200 de cazuri noi de infectare cu covid au fost înregistrate în țară, în ultimele 24 de ore, iar numărul pacienților internați la ATI a crescut. La Arad, niciun test pozitiv nu a mai fost consemnat de autorități, în ultimele zile.

Ministerul Sănătății a schimbat condițiile de internare și externare în spital pentru pacienții cu COVID 19, printr-un ordin proaspăt emis. Pacienții asimptomatici cu factori de risc, precum și pacienții simptomatici care au forme ușoare vor fi internați în spitale de faza 2 sau suport. Ei vor putea fi externați după minim 10 zile de internare în lipsa febrei și ameliorarea simptomatologiei, pentru cel puțin 72 ore. Testarea de control se va efectua în ziua opt de la internare.

Pacienții asimptomatici care sunt pozitivi la testul de control vor putea fi externați după 10 zile, dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice, cu condiția izolării la domiciliu până la împlinirea celor 14 zile ale perioadei de izolare care decurge de la momentul internării (respectiv 4 zile de la externare n.r).

Pacienții asimptomatici care sunt negativi la testul de control vor putea fi externați după 10 zile, fără a fi necesară izolarea la domiciliu.

Bolnavii cu forme medii sau severe vor rămâne în spitale faza 1 sau 2 care au în structură secţii de terapie intensivă sau în spitale suport, în cazul în care spitalele de fază 1 sau 2 nu au secţii de terapie intensivă.

Internarea trebuie să dureze cel puțin 14 zile de la debutul simptomelor, lipsa febrei pentru cel puțin 72 ore și ameliorarea simptomatologiei. Bolnavii cu rezultat pozitiv la testul de control pot fi externați dacă medicul curant consideră oportun.

Noile reglementări țin cont de recomandările OMS, care nu mai condiționează externarea pacientului cu stare clinică bună după 2 teste negative succesive pentru probe recoltate la interval de 24 de ore. Și asta pentru că există cazuri în care, persoane pot apărea ca fiind pozitive la testare chiar timp de săptămâni.

Recomandările redacției