Cel care cumpără un teren agricol este obligat să îl păstreze timp de 15 ani. Dar dacă vrea să îl vândă, singurul cumpărător poate fi statul. Prevederile apar într-un proiect de lege depus în Parlament. Intenția declarată este de a preveni specula. Intenția a pornit de la faptul că mari supra­fețe agricole din România se află în proprietatea unor cetățeni străini.
Mai mult de o treime din cele 10 milioane de hectare de teren agricol aparţin străinilor, cele mai multe suprafeţe fiind deţinute de italieni şi de cetăţeni germani, arată datele europene.
Conform unui proiect de lege, terenurile cumpărate mai pot fi revândute doar statului în următorii 15 ani pentru a se evita specula.
Potrivit unor statistici, dacă în urmă cu patru ani erau disponibile 58.000 de hectare de teren agricol, s-a ajuns la 144.000 în 2016 şi la 109.000 în primele 9 luni ale anului 2017. Preţul unui hectar de teren a ajuns şi la 9.000 de euro în vestul ţării – spun fermierii.
Sunt prevăzute şi condiţii speciale pentru tinerii care vor să înceapă o afacere în mediul rural. Asta în condiţiile în care mai mult de jumătate din cei 866.000 de fermieri care au depus cereri pentru subvenţii pe teren au peste peste 60 de ani. Doar 75.915 au între 31 şi 40 de ani.
Astfel, potrivit documentului, tinerii fermierii vor avea întâie­tate la cumpărare, după copro­prietari, rude, şi arendaşi. Apoi urmează proprietarii de terenuri agricole din zonă şi statul român.
Mai trebuie rezolvată însă şi problema cadastrului, sunt de părere agricultorii. Cadastru este o operaţiune grea, sunt mulți bani alocaţi, prin POR de la UE. De asemenea, sunt și de la bugetul stat, peste 400 milioane de euro. Undeva în jur de patru milioane de hectare sunt cadastrate.
(S.S.)

Recomandările redacției