Conducerea Academiei Române a transmis marţi că Barometrul de Opinie Publică al României, lansat în urmă cu o zi, care oferă informaţii legat de intenţia de vot la alegerile europarlamentare din 26 mai şi gradul de încredere al publicului în personalităţi şi instituţii politice, nu a fost comandat de instituţie. Biroul Prezidiului Academiei Române a transmis că „a luat la cunoştinţă cu surprindere de faptul că un institut al Academiei Române – este vorba despre Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale «Ion I.C. Brătianu» – a dat publicităţii un sondaj de opinie privitor la aspecte actuale ale vieţii politice româneşti”.
În comunicatul remis News.ro se mai arată: „Un asemenea sondaj cu tentă electorală, apărut în plină campanie electorală, nu a fost niciodată comandat de Academia Română. Reamintim că instituţia noastră nu se implică în chestiuni de natură politică”.
Potrivit Barometrului de Opinie Publică al României lansat luni, peste 39% dintre români vor merge „sigur” la vot, pe 26 mai, iar PSD şi PNL au fost alese în egală măsură de aceştia, având scoruri apropiate în intenţiile de vot. Barometrul a fost realizat, aşa cum a fost anunţat luni, de Academia Română, LARICS – Laborator pentru Analiza Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică şi Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române „Ion I. C. Brătianu”. În plus, alte date arată că preşedintele Klaus Iohannis se află într-un trend pozitiv în opţiunea românilor privind încrederea în personalităţi şi conduce în preferinţele electoratului pentru alegerile prezidenţiale, iar Armata este instituţia în care ei au cea mai mare încredere.

Recomandările redacției