La Săvârșin a avut loc o întâlnire de lucru pentru prezentarea programelor de susținere a dezvoltării comunităților rurale. Zeci de primari din toate zonele județului Arad, dar și din alte județe au fost prezenți pentru a afla cum și pe ce scheme pot fi obținute fonduri pentru agricultură. Sesiunea de informare a fost ținută de specialiști în finanțări de la București și Timișoara. Gazda evenimentului a fost primarul Ioan Vodicean.

Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean a declarat: „Avem pământ de cea mai bună calitate, avem oameni pricepuți care s-au dedicat acestei activități. Apar și utilaje tot mai noi și tot mai moderne. Dar dezvoltarea, actualizarea bazei tehnice, depinde în mare măsură de capacitatea financiară a fermierilor“, a spus Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean.

Acesta a mai vorbit și despre târgul Gastropan, în centrul expozițional al Aradului. „Este unul dintre cele mai mari evenimente din industria de panificație, la scară națională. Am văzut acolo aparatură de ultimă generație, cu performanțe dar și cu costuri pe măsură. Tot la Expo Arad se organizează anual cel mai mare târg de agricultură din provincie, Agromalim, care anul acesta ajunge la ediția 29. Sunt prezenţi acolo cei mai importanți producători de utilaje. Astăzi, când accentul nu mai este pe munca fizică, tehnologizarea este prioritatea tuturor, indiferent de suprafața de teren pe care o muncesc“, a mai spus Iustin Cionca.

Plângerile agricultorilor

Iustin Cionca a mai spus că știe că, agricultorii se plâng de condițiile dificile de creditare, de faptul că, băncile comerciale nu se comportă ca niște parteneri, că finanțările sunt foarte greu de obținut.

„În calitate de președinte al Consiliului Județean sunt un susținător al scrierii și implementării proiectelor de dezvoltare, pe cât posibil din fonduri europene sau naționale, rambursabile (cu o cofinanțare mică sau rezonabilă) ori nerambursabile. CJA a depus proiecte de peste 200 de milioane de euro în ultimii doi ani, majoritatea câștigate, însă niciunul în domeniul agriculturii. Din păcate, oricât de important ar fi acest domeniu pentru viața cotidiană a județului nostru, legiuitorul a decis că descentralizarea nu trebuie aplicată și în agricultură, menținând decizia departe de cetățean. Și asta nu cred că este în folosul agricultorilor. Există, totuși, structuri locale foarte ancorate în nevoile producătorilor locali. Înaintea începerii mandatului meu de președinte, am participat la înființarea rețelei Grupurilor de Acțiune Locală la nivel județean și astăzi am satisfacția că ele sunt unele dintre cele mai performante din România. (…)Nu pot să nu amintesc GAL Miniș-Măderat, care în această perioadă se asociază, alături de Consiliul Județean Arad, într-o Asociație de Promovare a Destinației Turistice «Drumul Vinului». În general, GAL-urile din județul Arad au o absorbție de fonduri europene de 100%, și chiar peste 100% pe anumite măsuri“, a declarat președintele CJA.

„Îmi doresc ca Valea Mureșului, o zonă importantă nu doar pentru județul Arad, ci pentru tot vestul României, să se regăsească în ofertele dvs., să aibă capacitatea să beneficieze de ceea ce oferă statul român și instituțiile europene“ a conchis președintele CJ.

Recomandările redacției