Dacă weekend-ul de la finalul stării de urgență a fost marcat de aglomerație și proteste în Vama Nădlac, este așteptat un nou val de întoarceri în țară, odată cu măsurile de relaxare socială. Conducerea Direcției de Sănătate Pubică explică din perspeciva instituției de ce s-a ajuns la revolta din weekend și subliniază care sunt responsabilitățile.

În weekend, haosul din vama Nădlac a dat curs protestelor. Formalităţile de frontieră au urmat aceeaşi procedură. Chiar dacă s-a instituit starea de alertă, persoanele care intră în ţară sunt preluate de reprezentanţii DSP pentru efectuarea triajului epidemiologic ca și până acum. Numai că în weekend, fluxul a fost mare, iar oamenii au avut nervii întinși la maxim. Și pe bună dreptate.

Duminică după-amiază, timpul de așteptare pe sensul de intrare în România la Vama Nădlac I, în județul Arad era de 480 de minute. De sâmbătă, 16 mai, sunt deschise pentru autoturisme și vămile Nădlac II, pe autostradă, respectiv Borș.

Însă, sute de cetățeni au venit pe jos o bucată de drum, până la graniță. „S-au reglementat acum măsurile și situația la fronitieră. Ținând cont de ce s-a întâmplat în weekend când în Vama Nădlac a fost un flux mare, aglomerație, noi am primit sprijin. M-a contactat domnul Raed Arafat pentru situația de sâmbătă din frontieră și am primit ca suport medici…SMURD și o echipă de cinci cadre medicale din Timișoara. Dar, până la urmă s-au întors repede. Și asta pentru că nu avem o problemă de resurse în ceea ce privește activitatea din vamă. Noi tot aceeași activitate, aceleași măsuri, de triaj epidemiologic le-am intreprins. Am avut cadre medicale la fiecare tronson și deși s-a tot vehiculat altceva, trebuie să se înțeleagă clar că, niciun om nu trece fără triaj. Timpii de așteptare au fost mai mari pentru că sunt aceste formalități care trebuie respectate“, a susținut Horia Timiș, directorul Direcției de Sănătate Publică Arad

În ceea ce privește aglomerația, șeful DSP susține că nu intră în atribuția direcției să se ocupe și de această chestiune în vamă, cu atât mai mult cu cât, angajații instituției oricum au un volum mare de muncă.

Vizavi de faptul că nu s-a respectat distanțarea socială, asta nu mai este atribuția noastră, deși tot la noi inițial au fost ridicate nelămuriri. Am explicat că de acest lucru nu suntem noi responsabili. Și regulile se lămuresc pe redede înainte.Avem o colaborare foarte bună cu Poliția de Frontieră care și-a suplimentat personalul. Ca să nu existe astfel de aglomerări, ar trebui să existe de preferat mai multe tronsoane, însă este clar că nu ai unde să extinzi“, spune șeful DSP.

Gestionarea situației, o prioritate

Unii români au fost transportați de diferite firme de transport din Ungaria și Austria, aduși până undeva în apropierea frontierei. Mulți sunt debarcați aproape de ultima benzinărie înainte de graniță și de acolo intră pe jos în România, după ce merg cu bagaje după ei, câțiva kilometri. Conducerea DSP susține că trebuie găsite repede soluții în acest sens. „Mi se pare incredibil și inadmisibil ca, la cinci kilometri de graniță, poate mai mult să permiți ca românii să se chinuie în halul acesta, să vină pe jos…și să mai stea apoi. Este inuman. Cred că va mai fi în curând un flux mare în vamă și că situația depinde de cum o gestionează structurile MAI“, precizează Horia Timiș.

În cazul ordonanței privind starea de alertă există o serie de neclarități, că vorbim de instituții, de autorități, că vorbim de populație. „De exemplu, pentru nepurtarea măștii în anumite situații, cine sancționează Direcția de Sănătate Publică, pe combaterea bolilor sau Poliția Locală?! Sunt chestiuni care acum se stabilesc, întrucât toate deciziile, măsurile s-au luat repede.“, precizează Horia Timiș.

În starea de alertă, cei care se întorc în România pot alege să stea în izolare sau carantină la domiciliu. Prefectura Arad le asigură și transportul de la vamă, dar contra-cost.

Recomandările redacției