OLYMPUS DIGITAL CAMERAInspectoratul Şcolar Judeţean Arad vine în sprijinul părinţilor care vor să îşi înscrie copiii în clasele pregătitoare, pentru a evita astfel situaţiile neplăcute înregistrate anul trecut, când aceştia nu prea ştiau încotro să apuce.
„Părinţii îşi pot lua informaţii privind înscrierile în ciclul primar din patru surse. Prima sursă este site-ul Inspectoratului Şcolar Jude­ţean Arad şi site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale, www.edu.ro, la rubrica Înscrierea în învăţământul primar 2013. A doua sursă de informare sunt şcolile, cu ocazia unui evenimentului «Ziua porţilor deschise». Astfel, fiecare unitate de învăţământ în care există clasa pregătitoare are obligaţia să organizeze acest eveniment public într-una din zilele din intervalul 30 martie – 7 aprilie. Părinţii şi copiii vor putea vizita spaţiile şi vor putea discuta cu cadrele didactice. Părinţii se vor putea informa şi de la grădiniţe. În perioada 1-12 aprilie, vor fi organizate întâlniri pentru informarea şi consilierea părinţilor ai căror copii se află în grădiniţă şi care vor fi cuprinşi în învăţământul primar în anul şcolar 2013 – 2014. A patra sursă de informare este Telverde cu numărul 0 800 816 257, care devine operativ de la 1 aprilie, în intervalul orar 08.00 – 16.00“, ne-a declarat prof. Claudius Mladin, inspectorul şcolar general al Judeţului Arad.
Astfel, pentru prima oară, părinţii, cadrele didactice şi toţi cei interesaţi vor putea să viziteze şcolile care adăpostesc clasele pregătitoare, în cadrul Zilei porţilor deschise. Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad a decis ca începând din acest an, pentru a veni în sprijinul părinţilor şi pentru a-i ajuta să ia o decizie potrivită, unităţile de învăţământ să organizeze în perioada 30 martie – 7 aprilie Ziua porţilor deschise. Astfel, în intervalul orar 14.00 – 18.30, toţi cei interesaţi, în special părinţii, vor putea să viziteze spaţiile în care îşi desfăşoară activitatea elevii din clasele pregătitoare.
Clasele rămân în cadrul şcolilor
Majoritatea claselor pregătitoare de la nivelul judeţului Arad sunt în cadrul şcolilor. „Avem doar trei si­tuaţii, la Macea, Sebiş şi Nădlac, în care clasele fac parte din cadrul grădiniţelor. Nu există nici o diferenţă între clasele pregătitoare organizate în şcoli şi cele din incinta grădiniţelor. Toate au fost gândite şi amenajate astfel încât să ofere cele mai bune condiţii pentru desfăşurarea procesului educaţional. În ambele locuri vor preda exclusiv învăţători care au urmat cursurile de formare pentru clasa pregătitoare“, ne-a declarat prof. Raluca Martin, inspector pentru învăţământul primar.
Un număr de 250 de cadre didactice vor fi formate pentru a preda în clasele pregătitoare. „De asemenea, am discutat cu directorii ca să respecte continuitatea. Astfel, cadrele didactice care lucrează acum cu clasele pregătitoare vor merge anul viitor cu aceiaşi elevi în clasele I. Propu­nerea noastră pentru anul şcolar viitor este de înfiinţare a unui număr de 200 de clase, în care vor învăţa în jur de 3.700 de copii“, ne-a declarat Claudius Mladin.
Părintele care doreşte să îşi înscrie copilul în altă şcoală decât cea din circumscripţie trebuie să îşi rezerve, totuşi, locul în această unitate. Şcoala din circumscripţie este obligată să îi rezerve un loc, în cazul în care unitatea pentru care a optat are toate locurile ocupate.
Anul acesta este ultimul în care copiii se pot înscrie direct în clasa I, de la anul părinţii având obligaţia de a-şi înscrie copiii în clasele pregătitoare.

Recomandările redacției