Inspectoratul pentru Situații de Urgență Arad stă pe un butoi cu pulbere, iar dacă situația va exploda nu știm dacă toată apa Mureșului va ajunge să o stingă. Acuzațiile care curg la adresa conducerii ISU Arad, asigurată de colonelul Cristian Gârbău, sunt extrem de grave și vin în contextul organizării unui concurs de ocupare de posturi în cadrul unității.

Recent, s-au scos la concurs prin încadrare directă 37 de posturi de pompier servant pentru județul Arad. Anunțul specifică câteva reguli de recrutare printre care cea mai importantă – vârsta. Candidatul trebuie să aibă între 18 și 25 de ani împliniți până la data de 16.08.2022, respectiv data verificării dosarelor. „Perfect, mi-am spus în sinea mea! Mă încadrez, pentru că eu am împlinit 25 de ani în luna mai 2022. Am mai citit o dată anunțul, să fiu sigur înainte să investesc bani și timp pentru pregătirea fizică și pregătirea dosarului, un dosar care cuprinde 66 de pagini. Având studii și carte de muncă din străinătate, am pregătit dosarul și l-am trimis prin e-mail, chiar în zilele imediat următoare de când a ieșit anunțul pe site-ul ISU Arad. Toate bune și frumoase până alaltăieri, când s-a publicat lista cu dosarele respinse, dosarul meu fiind al doilea în listă. Motivul? Neîndeplinirea condițiilor legate de vârstă, adică am deja 25 de ani, explicația lor fiind următoarea: «Dumneavoastră trebuia să împliniți 25 de ani până la 16.08.2022, nu înainte». Aici m-a bufnit râsul, pentru că în anunț scrie clar: 25 de ani împliniți până la 16.08, iar ceea ce vor ei să spună este contrar, adică ei vor să spună că un candidat trebuie să aibă 25 de ani împliniți de la 16.08. În aceeași situație suntem circa 20 de candidați.

Cel mai probabil, domnii de la ISU Arad analizează dosarele după niște reguli scoase din sertar, nu după regulile publicate pe site“, ne-a declarat Mocanu Andrei Sebastian, unul dintre cei 20 de candidați a căror vârstă „nu corespunde“ cu… cerințele conducerii ISU Arad.

Explicațiile celor de la ISU Arad

Am luat legătura cu cei de la ISU Arad, pentru a afla și punctul lor de vedere în legătură cu situația dosarelor de angajare, iar răspunsul lor a fost următorul: „Candidatul trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18-25 de ani, (0 luni și 0 zile).
Limitele de vârstă sunt calculate la data verificării dosarelor, respectiv data de 16.08.2022, exact cum este specificat în anunț. Domnul Mocanu Andrei Sebastian, la data verificării dosarelor, avea vârsta de 25 de ani, 3 luni și 12 zile.
Drept urmare, nu se încadrează în limitele stabilite în anunțul de concurs“.

La o primă analiză, observăm că răspunsul celor de la ISU Arad este incomplet. Nu au fost trecute, la vârsta candidaților respinși, și… orele cu cât s-a depășit cei 25 de ani. Ce să mai vorbim de minute…

Recomandările redacției