SAMSUNGReprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) confirmă că primarul Gheorghe Falcă nu a spus adevărul atunci când s-a lăudat că a ajuns la o înţelegere cu ministrul Radu Stroe, pentru a prelua sediul Poliţiei de Frontieră, unde autorităţile locale vor să mute Şcoala Generală nr. 1. Ziarul nostru a trimis la Bucureşti o solicitare, pentru a afla, direct de la sursă, dacă conducerea MAI a ajuns la un acord cu primarul, pentru predarea imobilului cu pricina, după aderarea României la Spaţiul Schengen. Răspunsul primit este foarte clar: în imobil s-au făcut investiţii serioase, pentru a putea găzdui sediile serviciilor publice comunitare de permise şi paşapoarte, astfel încât să se facă economii importante la bugetul de stat după mutarea acestora.  „În anul 2012, o parte a imobilului la care faceţi referire a fost transmisă spre administrare Instituţiei Prefectului – Judeţul Arad, în scopul amenajării sale pentru a găzdui serviciile publice comunitare de paşapoarte şi regim permise de conducere şi înmatriculare vehicule, aflate în subordinea acestei instituţii. Prin relocarea celor două servicii în aceste spații urmează a fi realizate economii importante la bugetul statului, în contextul în care la momentul actual locațiile în care aceste structuri își desfățoară activitatea sunt închiriate”, se arată în răspunsul primit de la Direcţia Informare şi Relaţii Publice a MAI. Reprezentanţii ministerului mai spun însă că mai trebuie să se gândească dacă vor da curs cererii făcute de primar, semn că lucrurile sunt departe de a fi bătute în cuie. „Totodată, conducerea MAI ana­lizează posibilitatea să răspundă solicitării autorităților locale de alocare a unui spațiu necesar func­țio­nării unei școli”, se mai arată în răspuns.
Poliţia de Frontieră rămâne în judeţ şi după aderare
În ceea ce priveşte reorganizarea Poliţiei de Frontieră după aderarea României la Spaţiul Schengen, reprezentanţii ministerului susţin că instituţia va continua să funcţioneze la frontierele interne ale UE, astfel încât la Arad vor rămâne în continuare poliţişti de frontieră, care vor avea nevoie de un sediu. „La frontierele interne se vor menţine structuri ale Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române, cu atribuţii în domeniile cooperării transfrontaliere, schimbului de date şi informaţii cu statele vecine, prevenirii şi combaterii imi­graţiei ilegale şi a infracţionalităţii în zonele de competenţă. De asemenea, necesitatea menţinerii acestor structuri la frontierele interne este dată şi de obligaţia Poliţiei de Frontieră Române de a participa, alături de celelalte structuri specializate ale statului, atât la implementarea măsurilor compensatorii pentru menţinerea securităţii interne a spaţiului comunitar, cât şi în sensul asigurării la un nivel specializat, a condiţiilor necesare pentru reintroducerea temporară a supravegherii şi controlului trecerii frontierelor”, mai spun reprezentanţii MAI.
Falcă s-a lăudat că primeşte clădirea pe gratis
Răspunsul ministerului vine după ce primarul Gheorghe Falcă i-a dezinformat pe consilierii locali, susţinând că a ajuns la o înţelegere cu Radu Stroe, pentru primirea clădirii, fără ca Primăria să mai fie nevoită să dea nimic în schimb. Anunţul primarului a fost făcut la sfârşitul lunii trecute. Falcă susţinea atunci că până la intrarea în Spaţiul Schengen, poliţiştii de frontieră pot rămâne în sediu, iar serviciile de Permise şi Paşapoarte nu vor mai fi mutate acolo.
În aceste condiţii fost promovat un nou proiect de hotărâre, pe care aleşii locali l-au votat, pentru preluarea imobilului de autorităţile locale, fără a se mai oferi nicio clădire la schimb. Mai mult, proiectul depus de consilierii din opoziţie, pentru cumpărarea imobilului în care funcţionează în momentul de faţă Şcoala Generală nr. 1 a fost respins de maşina de vot a primarului.

Recomandările redacției