OLYMPUS DIGITAL CAMERAAnul 2014 vine cu veşti proaste pentru români. Autorităţile anunţă un nou val de scumpiri, în timp ce majorarea veniturilor în cazul unor categorii defavorizate, cu care se laudă guvernanţii, nu este de natură să compenseze explozia preţurilor. Printre utilităţile pentru care vom plăti mai mult se află şi curentul. Încă de la începutul anului, energia se va scumpi cu 2%, în condiţiile în care urmează o nouă etapă de liberalizare a preţurilor. Conform presei centrale, curentul se va scumpi din nou în aprilie, din cauza taxei pe stâlp care a fost introdusă de Guvernul Ponta, iar de la 1 iulie va urma o nouă etapă de liberalizare, care va aduce noi scumpiri.
Nemulţumiţi de faptul că preţul uti­lităţilor este şi aşa mult prea mare pentru puterea de cumpărare a arădenilor, reprezentanţii Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA) arată cu degetul înspre cei care au subvenţionat producătorii de energie verde folosin­-du-se de banii consumatorilor, în care au băgat mâna fără nicio ruşine. „De parcă n-ar fi suficient de mare preţul uti­lităţilor pe care le avem în acest moment, suntem pe cale de a suferi o nouă agresiune prin multe şi diverse majorări de preţuri la bunuri şi servicii. Dar să vedem ce plătim în cazul energiei electrice. Se numeşte «Afa­cerea eolienelor» şi se referă la transferul producţiei de energie electrică de către statul român către diverşi investitori privaţi, majoritatea străini. Afacerea lor este finanţată de către fiecare român care plăteşte curentul electric consumat. În mod normal, dacă cineva vrea să investească în această producţie alternativă de energie, ar trebui să scoată din propriul buzunar banii necesari. Ei bine, pentru aceşti eolieni, guvernanţii ultimilor ani au inventat altceva: toţi românii să pună mână de la mână şi să adune lunar banii de care au nevoie aceşti investitori pentru a demara această uriaşă afacere”, susţine Vasile Arion, prim-vicepreşedintele ULALA.
„Sumele încasate nu sunt urmărite de nimeni”
În continuare, acesta se întreabă de ce consumatorii sunt obligaţi să finanţeze această afacere, iar apoi să plătească energia produsă de eoliene. „Uitaţi-vă cu atenţie în facturile care ne vin pentru curentul electric. Pe lângă valoarea reală a consumului efectuat, mai plătim aproximativ 41% pentru: rezervare abonament; contribuţie cogenerare; acciză ne­co­mercială; certificate verzi. Acestea se plătesc atât la facturile plă­tite cu anticipaţie, cât şi la regularizare. Aceste taxe pe certificatele verzi care le plătim, nu ţine de relaţia cetăţeanului nici cu producătorul ener­giei, nici cu distribuitorul acesteia, ci doar cu investiţiile viitoare în eoliene. De ce trebuie să finanţăm noi aceste investiţii către privaţi, care nu-şi folosesc proprii bani, iar profitul rezultat le rămâne? De fapt statul încurajează dezvoltarea afa­cerii cu eoliene, pe seama falimentarii complexelor energetice din ţară, tolerând că firmele acestea să încaseze de la populaţie sume uriaşe, a căror destinaţie nu o mai urmă­reşte nimeni. În acest timp comple­xele energetice unde statul este majoritar, sunt obligate să funcţio­neze la parametrii care-i vor aduce într-un faliment sigur, numai pentru a acoperi fluctuaţiile din sistemul eolian. Aceste afaceri sunt protejate de către ANRE, adică agenţia statului care reglementează piaţa de ener­­gie”, mai spune Arion.
Pe spatele populaţiei
Prim-vicepreşedintele ULALA este de părere că firmele care doresc să investească în energia verde trebuie să o facă folosindu-se de propriile fonduri, nu de banii consumatorilor. Mai mult, Vasile Arion susţine că această afacere se face, în momentul de faţă pe spatele populaţiei care este obligată să suporte scumpirile care vin în valuri. „Ce finanţăm noi acolo e un furt legalizat. Cine vrea să investească în astfel de resurse nu are decât să vină cu bani de acasă. Dacă la noi urmează un nou val de scumpiri, am văzut că în Ungaria vor scădea preţurile. Ei au scăpat de FMI, şi-au plătit datoriile mai repede şi nu le mai impune nimeni ce să facă. Sigur, pe noi ne deranjează orice scumpire, dar aceste scumpiri în baza cărora alţii fac o afacere nu sunt la locul lor şi nu îmi pot explica cum de s-a ajuns aici”, a încheiat Arion.
În cazul persoanelor care locuiesc la bloc, factura de curent reprezintă apro­ximativ 15-20% din totalul cheltuielilor, dacă se ia în considerare atât energia electrică consumată în spaţiile comune, cât şi cea consumată în fiecare apartament.

  • A.Pop spune:

    O precizare – firmele care investesc in „energia verde” nu au vazut banii in cauza. Au luat alte cai, termenul de „subventionare a energiei verzi” a fost (si este) un tertip pentru „prostirea prostimii”.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției