conferinta

Aradul organizează în aceste zile Conferinţa Naţională de Medicina Muncii, care se bucură de participare internaţională. Tema aleasă pentru conferinţă o reprezintă legislaţia, extrem de stufoasă şi încă neclară în ceea ce priveşte această ramură a medicinei.

Evenimentul se desfăşoară pe parcursul a trei zile, din 28 până în 30 mai, iar preşedintele conferinţei este dr. Stelian Morariu, medic primar de medicina muncii. „Medicina muncii este o specialitate medicală care asigură prevenirea, diagnosticarea şi tratarea bolilor profesionale şi a bolilor legate de profesie având scopul de a menţine sănătatea şi capacitatea de muncă a lucrătorilor. Este reglementată de acte normative emise de Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, unele dintre acestea reprezentând neconcordanţe şi disfuncţionalităţi. Diagnosticarea şi declararea bolilor profesionale urmează o procedură reglementată legislativ care implică mai multe instituţii, procedură care poate fi îmbunătăţită“, ne-a declarat dr. Stelian Morariu.

Bolile profesionale în România sunt subdiagnosticate comparativ cu restul ţărilor europene. Relaţia medic-pacient-angajator ridică probleme de etică şi deontologie medicală. În cadrul conferinţei organizate la Arad se vor face propuneri legislative privind corelarea actelor normative care reglementează finanţarea în domeniul medicinii muncii, dezbătându-se  şi aspecte privind organizarea medicinii muncii în Uniunea Europeană. Se vor face şi propuneri de Program Naţional curativ pentru pacienţii diagnosticaţi cu boală profesională şi boală legată de profesie. „Mesajul pe care ni-l transmite Aradul, prin organizarea unui asemenea eveniment, este acela că suntem medici specialişti de care depinde calitatea forţei de muncă, de noi depinde capacitatea de muncă a celor aflaţi pe piaţa muncii, precum şi menţinerea stării de sănătate a celor care muncesc. Lucrările sunt privite cu maxim interes, iar tema aleasă pentru acest eveniment, legislaţia, este aşteptată de toată lumea“, a declarat dr. Eugenia Naghi, preşedintele Societăţii Române de Medicina Muncii.

Conferinţa este organizată cu sprijinul Facultăţii de Medicină a Universităţii de Vest Vasile Goldiş şi a Societăţii Române de Medicina Muncii.

Recomandările redacției