avocatiLa finele săptămânii trecute s-a desfășurat la București Congresul avocaților din România care a dezbătut problemele de mare actualitate ale avocaturii: implicațiile implementării noului Cod civil și a Codului de procedură civilă (inclusiv noua instituție a curatelei speciale, pentru care barourile trebuie să asigure avocații necesari), apărarea în cauzele din oficiu, examenul de primire în profesie și pregătirea profesională continuă a avocaților, impactul unor măsuri care au afectat direct profesia de avocat și consecința acestora constând în situația financiară precară a multor avocați, în special avocați tineri, implicațiile legii medierii asupra profesiei de avocat, ajutorarea avo­caților pensionari prin indexarea pensiilor, publicitatea profesională.
Cristian Alunaru, decanul Baroului Arad, ne-a declarat că este pentru prima dată când Congresul avocaților este onorat atât de președintele României, Traian Băsescu, cât și de primul ministru și ministru interimar al Justiției, Victor Ponta, ceea ce dovedește o recunoaștere oficială a importanței rolului avocatului în realizarea actului de justiție. Congresul a fost onorat și de alte importante personalități politice (reprezen­tanți ai Senatului și Camerei Deputa- ților, foști prim-miniștri ai României, în prezent avocați – Victor Ciorbea) ori ale vieții juridice din România: reprezentanți ai Ministerului Public, ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, ai Institutului Național al Magistraturii, foști miniștri de justiție (Valeriu Stoica, Cristian Diaconescu, Tudor Chioariu, Cătălin Predoiu), reprezentanți ai lumii academice (Conf.univ.dr. Flavius Baias, Decanul Facultății de Drept a Universității din București).
Baroul Arad a fost reprezentat de o delegație formată din av.dr. Cristian Alunaru – decanul Baroului, av. Alin Gherga – prodecanul Baroului, av. Mircea Vicențiu Șerb – consilier al Baroului și av. Mihai Costea. Din partea Consiliului de conducere al Filialei Arad a Casei de Asigurări a Avocaților a participat, pentru problemele legate de pensiile și ajutoarele sociale ale avocaților, av. Sebastian Incze.

Recomandările redacției