•  Interviu cu Ioan Vesa, primarul comunei Brazii

IMG_0569 IMG_0575 IMG_0579 IMG_0582 IMG_0585 IMG_0587Căldura sufocantă a ultimelor zile a afectat și zonele mai înalte ale județului nostru. Cu toate acestea, oamenii de aici și-au văzut de treburile curente în ritmul impus de vreme, spunând că așa e în… „Luna lui Cuptor“.
Discuția cu Ioan Vesa, primarul comunei Brazii, pe tema reali­zărilor din comună, am purtat-o abia după ce am făcut o deplasare prin câteva localități ale comunei, respectiv satele Secaș și Șoimuș. Comuna are în componență satele: Brazii – sat reşedinţă de comună, situat la o distanţă de 111 km faţă de municipiul Arad, Buceava, Şoimuş, Iacobini, Mădrigeşti şi Secaş.
– Pe terem am văzut ce s-a făcut; acum spuneți-ne dumneavoastră, domnule primar, despre ce este vorba și unde se încadrează aceste obiective?
– După cum știți, de câte ori am vorbit și s-a scris despre realizările și planurile noastre mai întâi am făcut un tur prin loca­litățile de care vorbeam. Ați putut vedea și eu consider că am făcut cu mult mai mult decât alții; totul este pentru cetățenii comunei. Acum putem vorbi și de realizări finalizate și de unele începute în primul semestru al acestui an. Sunt mândru de ce am făcut, dar trebuie spus că am o echipă puternică în spatele meu: pe viceprimarul Nicușor Vesa și bine-nțeles Consiliul Local.
– Vorbeați mai devreme de unele asfaltări…
– Da. Odată ce am asfaltat drumul în satul Șoimuș și strada paralelă în Brazii (satul centru de comună), am eliminat… colbul de pe case, de pe pomi, din zonele pe unde trece drumul și strada asfaltată.  Eu spun că dacă vrei să faci ceva și ai tragere de inimă, atunci poți să faci. Nu trebuie să te mulțumești numai cu faptul că lumea îți spune «Domnule Primar…», trebuie să și te comporți ca atare și să-ți respecți cuvântul dat în fața cetățenilor.
– Enumerați-ne câteva din obiectivele din comună.
– Dacă vorbim de obiective aflate în lucru: acum se lucrează la Centrul de Informare Turistică. Apoi am fost pe strada principală din Brazii cu o lungime de un kilometru. Au fost finalizate lucrările la drumul comunal Buceava- Șoimuș, pe o lungime de 3,5 km. Lucrarea a fost începută anul trecut și s-a finalizat; mai sunt mici retușuri. Am asfaltat drumul spre Biserică, am finalizat lucrările la o fântână arteziană aflată în parcul din centrul satului Secaș; aici tineri și vârstnici mai vin seara la o discuție.
– Ce ne spuneți despre Izvorul de la Șoimuș?
– Este un izvor deosebit; izvorăște dintr-o… stâncă și are aducțiune peste Valea Șoimuș, pe un vălău din lemn. Deocamdată. Aici vin oamenii din comună să bea o apă clară, limpede și foarte rece. Vin oameni și din împrejurimi, chiar și din zona Gurahonț după apă. Dacă îi întrebi îți spun că vin după apă „La Cioroi“. În următoarea perioadă îl vom amenaja altfel; cu viceprimarul Nicușor Vesa ne vom ocupa de asta.
Părerile oamenilor
Profitând de faptul că la izvor mai veneau oameni pentru apa bună și rece, am adus vorba, ca de obicei,   despre ce s-a realizat în comună
„Apa asta e sănătate curată, mai ales după ce mă­nânci. După ce primarul nostru a pus să se facă drumul, ne bucurăm că putem veni aici; că înainte de a se face drumul, când trecea un tractor ori o mașină nu puteai să bei o apă de praful ridicat. Acum am auzit că aici va fi făcut mai altfel“ ne spunea localnicul Tămaș Ristea, un bătrân simpatic ce avea venerabila vârstă de 81 de ani.

Recomandările redacției