Interviu cu primarul oraşului Sebiş, Gheorghe Feieş
Dezvoltarea pe care a cunoscut-o oraşul Sebiş în ultimii ani se poate vedea la tot pasul. Progrese s-au înregistrat cam la toate capitolele, lucru recunoscut de toţi locuitorii oraşului dar mai ales de cei care nu au mai trecut prin oraş de câţiva ani. Chiar şi cei mai cusurgii dintre localnici au fost nevoiţi să se plece în faţa evidenţelor: oraşul Sebiş are altă faţă şi cu totul altă abordare faţă de problemele cetăţenilor săi – fie ei tineri sau mai vârstnici iar la tot pasul se vede mâna de gospodar – cum se zice. Printre localnici chiar circulă în mod curent aprecierea că s-a văzut şi simţit foarte distinct mandatul în care Gheorghe Feieş a lipsit de la conducerea oraşului.
Pentru că suntem la început de an în discuţia purtată cu primarul oraşului Sebiş, Gheorghe Feieş am dorit să atingem şi unele aspecte legate de problemele acestui an despre care sociologii şi economiştii s-au pronunţat că va fi unul greu şi controversat dar am insistat şi pe sublinierea reperelor anului ce s-a încheiat.
– Se ştie că anul ce s-a încheiat a fost unul greu, cu o încărcătură socială şi politică deosebită şi nici 2013 nu se prevede a fi unul uşor; dimpotrivă. Prin urmare, ce a însemnat pentru dumneavoastră anul 2012, domnule primar?
– Trebuie să spun că anul 2012 a fost pentru mine un an greu; asta prin faptul că eu am avut de susţinut două campanii electorale care au însemnat, pe lângă cheltuieli de energie şi bani, foarte mult stres. Tot în anul 2012 am început să obţin investiţii pentru oraş, ceea ce a presupus alte eforturi suplimentare din partea mea – şi a echipei mele, fireşte; eu nu mi-am făcut nici un concediu în ultimii 23 de ani. Am considerat, de asemenea, că trebuie reevaluate unele aspecte. În această idee vreau să spun că am renunţat la focul de artificii din noaptea dintre ani pentru a putea ca aceşti bani să-i direcţionez către Spitalul Sebiş, ca să dau doar un exemplu.
– Ca să revenim la discuţia iniţială, cum vedeţi atunci anul 2013?
– Consider că anul 2013 va fi un an auster la nivel naţional; această stare va avea repercusiuni foarte mari asupra administraţiei locale. Atunci când vom construi noul buget al oraşului vom avea grijă să continuăm învestiţiile, fiind îndreptate sume importante de bani din bugetul local către domeniul sănătăţii – pentru modernizarea Spitalului Orăşenesc Sebiş. Pentru a realiza venituri suplimentare la bugetul local urmează ca în acest an să continuăm politica de atragere a unor noi investitori – atât români cât şi străini. Aceasta pentru a valorifica superior potenţialul economic al zonei; să asigurăm locuri de muncă pentru sebişeni şi nu numai. Timp de patru ani de zile Guvernul Boc ne-a promis bani pe care nu i-am primit nici până astăzi. Au fost blocate posturile locale, în loc să se pună un barem şi în limita acestuia să avem posibilitatea să ne angajăm oamenii cu care să lucrăm. Lumea asta trece acum printr-o criză mare iar la noi trebuie luate multe măsuri, printre care măsuri de reformarea statului; păcat că s-au făcut acum, nejustificat, atâtea ministere iar noi nu avem nici măcar bugetul aprobat, pe acest an. După cum se vede din ce în ce mergem tot mai greu şi mai rău; în concluzie anul 2013 nu va fi mai bun ca anul 2012.
Mai vreau să fac o precizare cu privire la la taxele şi impozitele locale. S-au făcut în presa scrisă şi la televiziuni tot felul de declaraţii cu privire la acestea. În primul rând s-a afirmat în mod total greşit şi eronat – chiar prin vocea primului ministru Ponta, aspectul că primarii hotărăsc dacă se majorează impozitele sau nu. Legea spune clar. Consiliul Local hotărăşte taxele şi impozitele; primarii fac doar propuneri. Codul Fiscal prevede în mod imperativ că impozitele se indexează cu coeficientul de inflaţie. Deci legal este obligatoriu; nu este la discreţia primarului.
De exemplu, la Sebiş, Consiliul Local a hotărât, într-o şedinţă din luna decembrie 2012, reducerea unor taxe, altele chiar au fost desfiinţate.
– Schimbând puţin registrul, ar fi potrivit să discutăm şi despre unele investiţii mai deosebite din zonă. Spuneţi-ne câteva cuvinte despre parcurile cu panouri fotovoltaice; avantajează ele comunitatea?
– Da, avem o investiţie deosebită în acest sens în satul Prunişor: este vorba de cea mai mare investiţie din ţară în acest domeniu pe care o avem noi, aici, în satul Prunişor. De această investiţie, prin care se produce energie electrică printr-un mod total nepoluant – energie verde, cum se spune, vom beneficia şi noi, fireşte. Investiţia este în curs de derulare, până în acest moment sunt montate doar o parte din ele, pentru celelalte fiind amenajate doar amplasamentul; într-o primă etapă fiind montate pe o suprafaţă de 40 ha. Pe lângă cele două două parcuri iniţiale va mai urma un al treilea – pe o suprafaţă de 150 ha; în total cele trei parcuri vor însuma 190 ha. Lucrarea are termen de execuţie până în luna august 2013; investitorii fac eforturi deosebite: se lucrează din zori şi până seara târziu. După cum am mai spus, investiţia va fi benefică pentru oraşul nostru din multe puncte de vedere. În primul rând investiţia ca atare, mai apoi faptul că se porduce energie nepoluantă şi nu în ultimul rând, în ce ne priveşte, unele avantaje vizavi de preţul curentului electric. Faptul că avem una din cele mai mari investiţii – dacă nu chiar cea mai mare – de acest fel din ţară cred că spune totul despre avantaje.