Chestiunea gunoaielor este una destul de… urât mirositoare. Chiar dacă totul pare pe cale de rezolvare, lucrurile nu sunt atât de simple, pe cât lasă administrația locală să se-nțeleagă. Într-o primă fază problema Stației de sortare a deșeurilor trebuia să fie pasată către ADI Deșeuri. Dar acest fapt nu ar fi fost într-un cadru legal. De aceea lucrurile au fost tergiversate și s-a găsit o altă cale de rezolvare, pentru ca juridic să se găsească o formulă în limitele legii. Astfel, ieri, primarul a convocat pentru a… multa oară o ședință extraordinară de CLM „de îndată” , cu un singur punct pe ordinea de zi. Este vorba despre proiectul de hotărâre nr. 247/2018 privind mandatarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de gestionare a deșeurilor – Județul Arad, „să organizeze pe seama și în numele Municipiului Arad procedura de delegare a gestiunii Stației de sortare a deșeurilor prin concesiune către un operator, să elaboreze documentația de atribuire și să încheie contractul de concesiune”.
Un deceniu pierdut
Așa ca să vedeți cât de „operativ” se rezolvă problemele, amintim că chestiunea ADI a fost pusă pe tapet acum un deceniu. Da, nu este o glumă sau vreo greșeală de tipar. Acest fapt ne este confirmat chiar prin textul expunerii de motive, în care se spune: „Prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Arad nr. 90/08.05.2008 a fost aprobată asocierea municipiului Arad în scopul realizării proiectului «Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor Judeţul Arad» şi constituirea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Ges- tionare a Deşeurilor Judeţul Arad. Conform prevederilor Statutului Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară, pentru realizarea obiectivelor acesteia, asociaţii mandatează Asociaţia să exercite în numele şi pe seama lor atribuţii legate de serviciul de salubrizare, între care se numără şi exercitarea, pe seama şi în numele Părţii, a dreptului de a delega gestiunea serviciilor de utilităţi publice transferate în responsabilitatea Asociaţiei, inclusiv dreptul de a concesiona bunurile aparţinând domeniului public şi/sau privat al unităţilor administrativ-teritoriale membre care cons- tituie infrastructura tehnico-edilitară aferentă serviciilor de utilităţi publice”.
Așadar, timp de un deceniu lucrurile nu au fost bine puse la punct nici măcar din punct de vedere juridic. „Gurile rele” mai spun că la ultima ședință, nu eventuala lipsă de cvorum a fost principala problemă, ci mai ales una de o posibilă incompatibilitate. Poate și de aceea, proiectul nu a trecut la vot, acum câteva zile, precum cuțitul prin unt. Până laurmă nu s-au strâns destui consilieri. Iar lipsa… cvorumului nu ar fi fost tocmai o întâmplare. Acum au fost 17 consilieri, iar numărul de voturi necesar pentru ca proiectul să treacă era de 16. A fost cu unul mai mult, în final toți cei 17 consilieri prezenți votând pentru. „Fiind periodă de concedii nu au fost suficienţi consilieri la vot. Proiectul a trecut şi sperăm ca ADI Deşeuri să ducă la bun sfârşit problematica gunoaielor şi a sortării selective a acestora”, a motivat , în cele din urmă, viceprimarul municipiului Arad, Călin Bibarţ.
Dar, mai ales când sunt chestiuni sensibile, cum este și aceasta a gunoaielor și în special, dacă ai majoritatea în CLM Arad, te asiguri că ai numărul de voturi necesare pentru a trece… din prima o astfel de hotărâre. Altfel, te trezești cu… gunoaiele în brațe. Chiar dacă acum există o bază legală, problema sortării pare departe de a fi rezolvată și practic.
Actualitate 49
Calendarul alegerilor parlamentare 2024: când începe campania electorală și când se votează pentru Senat și Camera Deputaților
citește mai mult »