În Consiliul Județean se fac eforturi pentru armonie între tabere, pentru interesele comune în domeniul administrativ. Ce puțin asta pare acum din atitudinea consilierilor județeni. După europarlamentare, se pare că aleșii județului comunică într-un mod mai conciliant, în public. Probabil, unii dintre consilierii CJA au cântărit lucrurile și și-au dat seama că, cel puțin momentan, nu îi avantajează să fie în conflict.

Așa se face că, deși n-au căzut de acord asupra unor proiecte, consilierii CJA au avut replici mai diplomate și au mai renunțat la ironii.

Proiectul care a stârnit neînțelegeri a fost unul de interes, pentru că privește sistemul medical arădean. Este vorba despre proiectul prin care, Consiliul Județean ar urma să încheie un acord de colaborare cu Primăria Municipiului, pentru ca astfel, Consiliul Local să sprijine financiar investiții în Spitalul Județean și secțiile acestuia. În cuvinte puține, consilierii PSD vor ca municipalitatea să dea bani pentru investiții în sănătate.

Proiectul a fost inițiat de tabăra PSD, mai precis de către consilierul Pop Alin. Situația este însă mai complicată, întrucât conducerea Consiliului Județean susține că nu este găsită o soluție juridică pentru ca acest acord să fie încheiat.

Consilierii PSD-ALDE au tot insistat că acest proiect trebuie aprobat și a urmat un schimb de replici pe această temă. „Vrem ca și Primăria să contribuie la investițiile care se fac în spital și secții. Dacă am fi avut un astfel de acord cu Primăria anii trecuți, am fi putut găsi terenuri mai bune pentru recolcarea unor secții“, a spus consilierul Marius Sulincean.

Răspunsul a venit din partea președintelui CJA, Iustin Cionca. „Eu vă propun să fim înțelegători, să nu politizăm subiectul și să amânăm proiectul, ca să fie dezbătut mai întâi la Primărie. Ce rost are să îl aprobăm dacă nu va produce efecte?! Există probleme, pentru că, după lege Primăria nu poate aloca în prezent finanțare și dotări decât pentru clădirile pe care le are, nu și pentru cele din subordinea Consiliului Județean. Trebuie identificată o soluție juridică pentru ca Primăria să ne poată sprijini în investiții. Nu putem demara asta dacă funcționarii Primăriei spun că nu este legal“.

Consilierii au continuat să intervină cerând aprobarea proiectului, în timp ce Sergiu Bîlcea, vicele CJA le-a spus să ia aminte, că Primăria  a alocat pentru sănătate în 2018 – 2019, circa 10 milioane de lei. „Suntem de acord și susținem această inițiativă. Este un interes comun și normal că vrem sprijin financiar de la municipalitate. Chiar vreau să vă arăt că suntem de încredere în această inițiativă. Oricum avem o colaborare cu municipalitatea pe linie de sănătate“, a spus Iustin Cionca, președintele CJA.

În final, tabăra PSD a votat „pentru“ acest proiect, în timp ce ceilalți consilieri au ales să se abțină de la vot. Iustin Cionca le-a mai spus că, dacă acordul nu va putea fi încheiat din punct de vedere legal, le propune consilierilor să facă un demers legal de schimbare a legislației, ca municipalitatea să poată susține administrația de județ, în investiții în spitale. Proiectul va fi reintrodus într-o altă ședință.

 

Recomandările redacției