După cum am anunțat într-un număr trecut al ziarului nostru, Spitalul Județean are datorii de peste șapte milioane de lei, datorii care, neplătite s-ar transforma în arierate. Unitatea spitalicească are restanțe de câteva luni. În consecință, Consiliul Județean, care are în responsabilitate managementul sistemului medical trebuie să plătească banii datorați de spital, pentru diverse servicii și utilități.

Astfel, Consiliul Județean a alocat suma de 6.135.000 lei, Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad pentru hrană, servicii de curățenie, pază, spălătorie reparare și întreținere echipamente medicale și pentru susținerea activității din cadrul Laboratorului de Cardiologie Intervențională.

„Am alocat bani pentru a echilibra bugetul spitalului, pentru a rezolva unele restanțe financiare, astfel încât actul medical să nu sufere de lipsa finanțării”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad. 

Angajații nu și-au primit unele drepturi

Potrivit directorului economic al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, ec.  Florina Ionescu, printre motivele care au condus la imposibilitatea achitării plăților restante se număra capacitatea de plată redusă a spitalului.

Aceasta este de 2.890.000 lei, iar obligațiile de plată de 4.081.760 lei pentru hrană, curățenie, pază, transport pacienți, întreținere echipamente medicale, medicamente și materiale sanitare și alte cheltuieli pentru întreținere și funcționare.

La rândul său, Otinel Șandru, lider Sindicatul Sanitas Arad, a declarat: „Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad a ajuns în imposibilitate de plată deoarece veniturile proprii nu se ridică la valoarea cheltuielilor generate într-o instituție medicală, iar spitalul funcționează cu o finanțare de 1/12 din bugetul anului 2018, în situația în care de pe 1 ianuarie 2019 s-au majorat salariile unor categorii de personal cu 25%, a crescut salariul minim pe economie, ceea ce a dus la majorarea contractelor cu furnizorii, iar Ordonanța 35/2019 reglementează că plata sumelor aferente plății influențelor financiare determinate de creșterile salariale se asigură pe anul în curs prin virări de credite de angajament și credite bugetare de la titlul «Bunuri și servicii», iar în fapt, aceste influențe s-au primit abia din luna mai. De asemenea, această situație face imposibilă acordarea voucherelor de vacanță, pentru angajați și creează nemulțumiri în rândul acestora, deoarece celelalte categorii de bugetari au beneficiat deja de vouchere, dar și de indemnizație de hrană prin finanțare direct de la bugetul de stat, lucru care nu se întâmplă și în cazul unităților medicale. Mulțumim conducerii Consiliului Județean Arad care și de această dată este alături de noi în această situație delicată (…)“.

Recomandările redacției