specialaSoarta Şcolii Speciale de la Şiria a fost hotărâtă, ieri, la şedinţa Consiliului Judeţean. Aşa cum era de aşteptat, unitatea va fi desfiinţată, proiectul de hotărâre privind această măsură fiind aprobat de aleşii jude­ţului. Conducerea administraţiei ju­deţene susţine că cei 33 copii vor fi transferaţi spre şcoli speciale din Ineu şi Arad şi, de asemenea, că nici cadrele didactice nu vor avea suferit de pe urma deciziei.
Reuniţi pentru o şedinţă extraordinară a CJA, aleşii judeţeni au avut de votat pentru stabilirea reţelei unităţilor de învăţământ preuniversitar special de stat, pentru anul şcolar 2013-2014. Autorităţile au luat ho­tărârea de a desfiinţa unitatea de învăţământ special de la Şiria, din cauza cheltuielilor substanţiale de întreţinere. Mai exact, costurile sunt mult prea ridicate, în raport cu numărul redus al copiilor care beneficiază de educaţie în unitate. Astfel, transferarea acestora în alte unităţi care răspund nevoilor speciale a fost considerată o soluţie mult mai bună, decât menţinerea unităţii.
Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu un număr de 18 voturi „pentru“ şi 11 „abţineri“, în contextual în care, un număr de patru consilieri judeţeni au lipsit de la această scurtă şedinţă. „Am aprobat planul de învăţământ special pentru anul şcolar următor, o procedură strict necesară pentru Inspectoratul Şcolar Judeţean. Unitatea de la Şiria nu există nici acum ca şi şcoală, din punct de vedere juridic. În această unitate există un număr mic de copii care vor fi orientaţi spre alte şcoli speciale, iar cadrele didactice îşi vor găsi locul în învăţământ, deci nu vor fi afectate. Trebuie menţionat că unitatea funcţionează cu un număr redus de copii, ca un fel de parte externă a unei alte şcoli speciale. A trebuit să luăm o astfel de deci­zie pentru o mai bună desfăşurare a activităţii“, a susţinut Nico­lae Ioţcu, preşedintele Consiliului Jude­ţean Arad.
Imobilul reabilitat termic, apar­ține Ministerului Educației, iar pentru schimbarea destinaţiei acestuia este nevoie de avizarea MECTS.

Recomandările redacției