Ieri a avut loc ședința ordinară a Consiliului Județean Arad, pe a cărei ordine de zi s-au aflat nu 37 de puncte, cum anunțam cu o zi îna­inte, ci 39. Majoritatea punctelor au fost votate cu unanimitate, însă nu fără mici divergențe. La aprobarea procesului-verbal al unei ședințe anterioare a Consiliului, trei dintre consilierii grupului PSD-ALDE s-au abținut, declarând că au absentat de la respectiva ședință, deci nu pot vota, fapt de-a dreptul rarisim, deci cu atât mai stimabil.
În general s-a lucrat și s-a votat într-o atmosferă calmă, caldă, aproape tovărășească. Cum însă CJ nu este nici Marea Adunare Națională, nici Comitetul Central al PCR, trebuia să apară momentele de contre, și au apărut: la punctele 23, 25 și diverse.
La punctul 23, trecerea în proprietatea publică a Județului Arad a unui teren aflat în proprietatea publică a statului român (de fapt un teren aparținând Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Arad), consilierul PSD Marius Sulincean a reproșat că proiectul de hotărâre le-a parvenit consilierilor abia în seara precedentă, deci nu a putut fi studiat cu atenție. I-a replicat Ovidiu Moșneag, cu argumentul că respectivul teren este absolut necesar pentru dezvoltarea aeroportului, vicepreședintele CJ Ovidiu Bâlcea completând că tranzacția nu va fi o pierdere pentru nimeni, dar va fi un câștig pentru Arad.
Consilierii opozanți au cerut scoaterea taxei pe bilet la spectacolele Centrului Cultural Județean, consilierii majoritari s-au opus, PSD-ALDE nu a votat proiectul referitor la taxele școlare, astfel că proiectul a trecut doar cu voturile majorității.
Consilierul Cristian Ispravnic a cerut formarea unei comisii a CJ care să verifice, inclusiv prin prelevarea de probe care să fie analizate în laborator, a activităţii constructorului care lucrează la reabilitarea drumului Pâncota-Seleuș; vicepreședintele Bâlcea a fost de acord în principiu, cu amendamentul ca respectiva comisie să facă aceleași verificări și la cele două pasaje rutiere de pe centura rutieră de nord a municipiului; Ispravnic nu s-a dat bătut și a amintit vicepreședintelui că cele două pasaje nu sunt investiții ale CJ, deci comisia nu poate să facă verificări la o investiție a unui organism diferit de cel pe care-l reprezintă; în consecință nu s-a supus votului formarea vreunei comisii, ceea ce denotă că totul nu a fost decât un duel cu săbii din tulpini de gladiole.
Ceva mai spectaculos a fost duelul despre ADI Deșeuri și Adrian Țolea, la care au participat demisul director al ADI Deșeuri, vicepreședintele Bâlcea și consilieri ai opoziției. Dintre toți, de departe, cel mai elegant și cel mai coerent dintre combatanți a fost tocmai cel demis, Adrian Țolea. Acesta a cerut cu insistență să i se prezinte documentul de delegare a atribuțiilor președintelui CJ Iustin Cionca către vicepreședintele Bâlcea, document în baza căruia Bâlcea l-a demis pe Țolea. Vicepreședintele a răspuns că toate documentele cerute de Țolea i-au fost puse la dispoziție, Țolea a negat și a anunțat că va mai depune încă o plângere penală pe lângă cele depuse până acum, consilierii opozanți s-au băgat și ei în seamă, pentru ca totul să se încheie cu o pace aparentă stând să facă explozie.
Mai trebuie spus că s-a votat cu o asemenea viteză încât subsemnații, prezenți în sală, ne-am amintit cu satisfacție de performanțele Robertei Anastase, cea care număra voturile deputaților din Parlamentul României mai repede decât mesteca din picioare Usain Bolt într-o cursă de record mondial pe suta de metri. Altfel spus, se vota și se trecea la punctul următor fără a se număra nici votanții, nici mâinile ridicate, și fără a se anunța câți votanți au fost și cum s-a votat: favorabil, împotriva sau prin abținere, motiv pentru care votăm și noi negativ pentru acest Consiliul Județean.
Daniela Onaga
Eugen Puiu

Recomandările redacției