cjCărțile sunt făcute: administrația județeană știe câți bani are pentru drumuri și cum îi va împărți consiliilor locale. Tot ce mai rămâne pentru ca primăriile să știe exact pe ce sume se bazează este votul aleșilor județeni, care și-l vor exprima astăzi, într-o șe­dință extraordinară a Consiliului Județean. Îndelung așteptatul proiect de împărțire a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată arată că, per total, în acest an sunt disponibili peste 10,2 milioane de lei.
Astăzi, repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoare adăugată, pentru finanțarea cheltuielilor la drumuri intră la vot. Vorbim atât de sumele destinate drumurilor județene, bani cuprinși în bugetul propriu al CJA, cât și de cele ce vor fi împărțite pe primării, pentru drumuri județene și comunale. Trebuie spus că, față de până acum, lucrurile au trebuit gândite într-o perspectivă mai îndepărtată, mai exact pe următorii trei ani. Fondurile sunt împărțite în funcție de consultările pe care CJA le-a avut cu primăriile, la începutul acestui an.
„Prin Legea Bugetului de Stat pe anul 2013 nr.5/21.02.2013 (…), se alocă sumele defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale a căror repartizare pe judeţe, pentru anul 2013, şi respectiv sunt estimate pe anii: 2014, 2015, 2016. Repartizarea, pe unităţi adimins­trativ – teritoriale, se face prin hotărâre a Consiliului judeţean, în funcţie de lungimea şi starea tehnică a drumurilor judeţene şi comunale, după consultarea primarilor“, se arată în referatul ce va fi supus aprobării CJA. Astfel, trebuie spus că anul acesta, în total sumele se ridică la 10.229.000 lei și că, estimările arată creșteri ușoare în fiecare an, până în 2016 inclusiv.
Estimări pentru viitor și alocări pe priorități
Fondurile din această sursă nu sunt foarte generoase şi vor fi folosite de primării pentru drumuri comunale. În acest sens, din cei peste 10, 2 milioane de lei, o sumă de 6.219.000 va rămâne la CJA, pentru proiectele pe infrastructura rutieră, urmând ca diferența să fie repartizată primăriilor din județ. Acestora le rămâne un total disponibil de patru milioane de lei. În documente figurează că au solicitat fonduri din această sursă primăriile din: Almaș, Apateu, Bata, Beliu, Birchiș, Brazii, Chi­sindia, Conop, Craiva, Felnac, Hășmaș, Mișca, Păuliș, Petriș și Pleșcuța. Nu toate însă vor primi bani în acest an, fiind făcute „programări“ pe baza estimărilor, pe anul, respectiv anii viitori. Banii se dau în funcție de lungimea drumului și starea acestuia.
Spre exemplu, Primăria Bata, primește 300.000 de lei, pentru DC 80 Țela – Bulci, în lungime de patru kilometri, în timp ce, la Felnac, pentru reabilitarea drumului de legătură cu Mailat ar urma să se dea bani abia anul viitor. Beliu primește 200.000 de lei, pentru drumul Tăgădău – Bochia, Bir­chiș, doar 60.000, dintre care jumătate pentru drumul Căpâlnaș – limită județ Timiș, iar Conopul, 270.000 de lei, pentru mai multe drumuri, printre care Ususău – Chelmac – Belotinţ – Bata. Comunei Craiva îi revine o sumă de 140.000 de lei, pentru drumul de la Susag la intersecția cu 792 A, comunei Petriș, 185.000 de lei, iar pentru Pleșcuța, 70.000 de lei.
La Vârfurile se vor aloca 500.000 de lei, pentru drumul comunal de la Lazuri, iar la Sintea Mare, 250.000 de lei.
Cele mai mari sume ajung anul acesta la Șilindia, și anume 960.000 de lei, pentru drumul comunal de legătură cu Tauț și la Vinga, căreia îi vor fi repartizați 1.000.000 de lei, pentru DC 98 Vinga-Mănăştur-Mailat, lung de aproape 15 kilometri.
În ceea ce privește cota de 20 din unele venituri ale bugetului de stat, nu sunt elaborate niciun proiect de împărțire a fondurilor. În proiectul de buget, cotele și sumele defalcate din impozitul pe venit se ridică la 68, 49 milioane de lei, din care, 21.06 mili­oane de lei sunt sume alocate din cote defalcate din impozitul pe venit, pentru bugetele locale. În referatul privind cota din sumele alocate din TVA și din cotele defalcate din impo­zitul pe venit se menționează că primăriile au fost consultate vizavi de arieratele pe care le au, ultima dată în cursul acestei luni. „Alocarea tranşelor din sumele repartizate pe unităţi administrativ-teritoriale pentru proiectele de infrastructură se va face după prezentarea unui document justificativ, iar virarea efectivă a cotelor se va face în limita încasărilor comunicate de Direcţia Finanţelor Publice Arad“, se arată în referat.

Recomandările redacției