Consilierii locali au aprobat amenajarea unui depozit de deşeuri provenit din construcţii

0
490

depozit[1]

O rampă pentru deşeuri din construcţii va fi amenajată la Iratoş sau la Fântânele, consilierii locali aprobând, în ultima şedinţă din anul trecut, studiul de fezabilitate al acestui proiect.

Obiectivul investiţiei priveşte realizarea unei investiţii durabile, care va fi integrată în infrastructura existentă şi corelată cu investiţiile viitoare, în vederea conformării cu cerinţele legislaţiei în vigoare

“Obiectivul prezentului studiu de fezabilitate constă în evaluarea fezabilităţii investiţiei selectate pe baza soluţiei tehnice stabilite pentru îmbunătăţirea gestionării deşeurilor provenite din construcţii şi demolări din municipiul Arad, precum şi din localităţile învecinate pe o rază de 50 km”, se precizează în studiu.

Specialiştii care au elaborate documentul au propus două variante pentru amplasament: în apropiere de Iratoş şi în apropiere de Fântânele.

Valoarea investiţiei în groapa de moloz de la Iratoş a fost estimată la 35.876.505 lei.

Depozitul de la Fântânele ar costa în jur de 27.680.166 lei.

Proiectul propune realizarea unui depozit, dotat cu instalaţii fixe sau mobile de tratare a deşeurilor din construcţii şi demolări pe de o parte, iar pe de altă parte propune achiziţia unor dotări pentru depozitarea corectă a deşeurilor.

Incinta depozitului de deşeuri inerte va conţine două zone majore, de gestionare şi de depozitare finală a deşeurilor. Zona de gestionare va fi compusă la rândul ei din patru zone secundare: zona administrativă, platformă descărcare/selectare, platformă tratare/prelucrare şi platformă de valorificare.

La baza acestui proiect de hotărâre stă faptul că muncipiul Arad nu dispune de un serviciu de gospodărire corespunzătoare a deşeurilor provenite din activitatea de construcţii.

În particular, nu există nici un serviciu de colectare a acestei categorii de deşeuri, în principal din cauza lipsei instalaţiilor corespunzătoare pentru reciclare.

Pe de altă parte, având în vedere că depozitul ASA Arad nu primeşte spre procesare acest tip de deşeuri, s-au înmulţit depozitele ilegale, formate în special pe terenuri nefolosite sau abandonate.

În prezent, doar o mică parte din deşeurile provenite din construcţii şi demolări este raportată, în special cea provenită de la cetăţenii care solicită autotizaţii de construire pentru renovări/demolări/construcţii noi, în mare parte datorată unei tendinţe intuitive de economie generată de perioada de recesiune, sau a unei tradiţii de a refolosi/valorifica direct materialele.

Chiar dacă în prezent este valorificat un procent mic de deşeuri rezultate din construcţii şi demolări, o cantitate semnificativ de mare va fi probabil reciclată în viitor ca rezultat al taxelor de depozitare, al legislaţiei şi mai ales al oportunităţii depozitării corecte a deşeurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.