ghilintaConsilierul municipal Gheorghe Ghilinţă (USL) a sustinut, ieri, la sediul Partidului Conservator o conferintă de presă în care a prezentat un nou proiect privind taxele şi impozitele locale. Acesta va fi susţinut în cadrul şedinţei extraordinare a CLM ce va avea loc mâine şi care a fost convocată în urma solicitării a nu mai puţin de nouă consilieri locali, adică peste o treime, atât cât prevede legea în asemenea cazuri.
Proiectul îi are ca iniţiatori pe consilierii USL din consiliul local. „Hotărârea Consiliului Local nr. 239 din 28 decembrie 2012 a fost elaborată şi gândită cu încălcarea legii şi împovărarea cetăţenilor Aradului cu taxe şi impozite. Noi am propus un nou proiect de hotărâre care prevede ajustarea taxelor şi impozitelor şi intrarea lor în legalitate”, spune Gheorghe Ghilinţă. Gheorghe Ghilinţă mai spune că Hotărârea 239 nu respectă nivelurile maxime stabilite de Guvernul României prin Hotărârea nr. 1309 din 27 decembrie 2012, publicată în Monitorul Oficial, fiind în multe cazuri mai mari fără a avea vreo justificare.
„Constatăm că în cazul clădirilor persoanelor juridice care nu sunt reevaluate, prin hotărârea adoptată s-au prevăzut cotele maxime de majorare a impozitului, deşi Codul fiscal prevede majorări cuprinse între un nivel minim şi maxim. Astfel, Codul Fiscal prevede o cotă a impozitului pe clădiri între 10 % şi 20 % pentru clădirile care nu au fost reevaluate în ultimii trei ani, Consiliul Local Municipal stabileşte prin hotărârea adoptată un nivel de 20 %, respectiv nivelul maxim”, mai spune Ghilinţă. Tot în conferinta de presă, de astăzi, acesta a spus că primarul Gheorghe Falcă este un mincinos. „Falcă minte şi minte în mod grosolan. A spus că că nu se vor mări taxele şi impozitele locale şi pe unele le-a mărit cu 20 la sută”, spune consilierul USL.
Ghilinţă ar vrea suspendarea lui Falcă
Acesta pare decis să meargă mai departe în ceea ce-l priveşte pe primarul Falcă. Ghilinţă mai afirmă că ceea ce a făcut Falcă cu taxele și impozitele locale este în defavoarea cetățenilor și s-ar putea cere suspendarea lui. Ghilinţă spune că a discutat cu câţiva parlamentari USL pentu modificarea Legii 215 (Legea Administraţiei Publice locale) pentru a susţine înlesnirea posibilităţii ca un primar să fie suspendat din funcţie. În forma actuală legea spune că poate fi organizat referendum pentru demiterea primarului la solicitarea a 25% dintre cei înscrişi pe listele electorale, iar la referendum trebuie ca jumătate plus unul dintre cei cu drept de vot să se exprime în acest sens. Ghilinţă ar vrea ca referendumul să poată fi declanşat cu doar 10% din numărul celor înscrişi în listele electorale permanente, iar validarea referendumului să se facă dacă jumătate plus unul dintre cei prezenţi la vot se pronunţă pentru suspendare.

Recomandările redacției