scoliNu s-a dovedit că ar încălca Legea Educaţiei, însă nici nu a mai fost reintrodus pe ordinea de zi a vreunei şedinţe a Consiliului Local Municipal după extraordinara din 1 noiembrie 2012, când a fost retras pentru a doua oară de pe ordinea de zi.
Este vorba despre proiectul de hotărâre numărul 230, din 19 octombrie 2012, privind desemnarea reprezentanţilor CLM în consiliile de administraţie şi în comisiile pentru evaluarea şi asigurarea calităţii din unităţile de învăţământ preuniversitar din municipiu. Potrivit proiectului de hotărâre peste care praful se aşterne de mai bine de trei luni de zile, câte doi reprezentanţi ai CLM ar fi trebuit să fie desemnaţi în Consiliile de Administraţie ale şcolilor şi grădiniţelor din municipiu. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, în ciuda avizului favorabil primit de municipalitate din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean. Aleşii locali nu au uitat despre existenţa proiectului de hotărâre care nu a mai ajuns niciodată pe masa de vot, însă au opinii diferite atunci când vine vorba despre soarta documentului.
Puterea anunţă: se lucrează la proiect
În vreme ce consilierii Opoziţiei cred că reintroducerea proiectului pe ordinea de zi şi votul care să dea undă verde unei hotărâri de consiliu în acest sens sunt vitale pentru buna funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar din municipiu, reprezentanţii Puterii fie nu cunosc stadiul în care se află respectivul document, fie susţin că  există o serie de discuţii legate de reintorducerea proiectuilui pe ordinea de zi a unei viitoare şedinţe a CLM. Până atunci, Puterea se joacă de-a culpa, căutând responsabili pentru eşecul proiectului care a lăsat şcolile şi grădiniţele fără reprezentare din partea CLM timp de mai multe luni de zile. „Executivul Primăriei are în vedere reintroducerea proiectului pe ordinea de zi. În momentul de faţă se lucrează în acest sens, iar proiectul va fi supus la vot într-o şedinţă viitoare”, informează Mariana Cismaşiu, consilier local PD-L şi membru în  Comisia de  Sănătate, Familie, Protecţie Socială, Cultură, Culte, Învăţământ, Relaţii Externe, Juridic. La rândul său membru în respectiva comisie de specialitate, Levente Bognar nu poate oferi informaţii despre proiect. „Nu cunosc în ce stadiu se află proiectul, dar ştiu că se poartă discuţii pentru reintroducerea lui pe ordinea de zi. Doamna Claudia Macra este responsabilul direct pentru stadiul proiectului, pentru că dânsa s-a ocupat de această problemă”, susţine viceprimarul Levente Bognar.
Proiectul trebuie să reintre pe ordinea de zi
Nu de aceeaşi părere sunt şi consilierii din Opoziţie. Aceştia susţin că proiectul de hotărâre ar trebui cât de curând reintrodus pe ordinea de zi în CLM. „Nu se ştie nici acum când va ajunge la vot proiectul de hotărâre. Cert este că există două legi care se bat cap în cap, în legătură cu numărul de reprezentanţi ai Consiliului Local care pot face parte din Consiliile de Administraţie. În plus, sunt neînţelegeri între Primărie şi Prefectură în acest sens. Totuşi, proiectul ar trebui reintrodus pe ordinea de zi”, e de părere Gheorghe Ghilinţă. „A existat în cazul acestui proiect de hotărâre o neînţelegere legată de interpretarea diferită a Primăriei şi a Inspectoratului Şcolar asupra reprezentării CLM ÎN Consiliile de Administraţie. Noi am propus o variantă de compromis, iar Inspectoratul Şcolar a acceptat ideea ca doi reperezentanţi ai consiliului local să facă parte din Consiliiile de Administraţie ale unităţilor de învăţământ preuniversitar, conform ordonanţei. Ni­mic nu s-a mai mişcat de atunci la Primărie, iar proiectul este, în continuare, blocat”, explică libera­lul Florin Galiş.
Mingea e în terenul Primăriei
Repezentanţii Prefecturii anunţă că  singurul for împuternicit să de­semneze membrii din Consiliile de Administraţie este Consiliul Local. Mai mult decât atât, instituţia prefectului  nu se poate pronunţa asupra legalităţii sau lipsei ei decât în legătură cu hotărârile adoptate de CLM, în niciun caz în privinţa poriectelor care urmează să fie supuse votului. La rândul lor, reprezentanţii IŞJ arată că instituţia nu se poate pronunţa decât  în privinţa respectării Legii Educaţiei în proiectul de hotărâre, stabilirea componenţei Consiliilor de Administraţie revenind CLM.

Recomandările redacției