Consiliul Concurenței a dat o lovitură puternică unei cunoscute firme din Arad. Este vorba des-pre cunoscutul producător de uși Porta KMI, care a fost amendat, împreună cu 24 de distribuitori ai produselor sale, cu peste 15 mili­oane de lei. „Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 28,12 milioane lei (aprox. 6,32 milioa­ne euro), 41 de companii ac­- tive pe piaţa distributiei de uşi şi pe piaţa distributiei centralelor termice şi boilerelor pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale. Sancţiunile au fost aplicate în cadrul investigaţiilor având ca obiect înţelegerile prin care au fost fixate preţurile pentru produsele Porta KMI România (uşi) şi Ariston Thermo Romania SRL (centrale termice). Consiliul Concurenţei a constatat că între fiecare dintre cele două companii şi distribuitorii ei s-au au încheiat contracte prin care stabileau preţurile de revânzare sau cotele de adaos comercial. În acest fel, s-a restrâns capacitatea distribuitorilor de a-şi stabili singuri preţul de revânzare şi s-a eliminat concurenţa prin preţ dintre aceştia”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Concurenței.
Cine a recunoscut a primit o reducere de 20%
Potrivit reprezentanților Consiliului Concurenței, amenda dată celor de la Porta KMI și celor 24 de distribuitori ai acesteia se
ridică la suma totală de 15.063.781 lei. „11 companii au recunoscut participarea la înţelegerea anticoncuren­ţială şi au beneficiat de o reducere a amenzii de 20%. Cele mai mari amenzi au fost aplicate retailerilor Dedeman – 9.154.167 lei şi Arabesque SRL -3.553.898 lei, urmaţi de Porta KMI Romania SRL – 481,004 lei, Casa Noastra SA – 444,751 lei, Proges SRL – 471,593 lei”, susțin cei de la Consiliul Concurenței. Potrivit ace­- ­leiași surse, în urma celei de a doua investigaţii, compania Ariston Thermo Romania SRL şi 15 distribuitori ai acesteia care activează pe piaţa distributiei centralelor termice si boilerelor au fost sancţionaţi cu 13.061.813 lei (aproximativ 2,9 milioane euro), pentru fixarea preturilor de revânzare. „Din cele 16 companii sancţionate, 15 au recunoscut participarea la înţe­- legerea anticoncurenţială şi au beneficiat de o reducere a amenzii de 20%. Cele mai mari amenzi au fost aplicate Dedeman SRL -9.508.331 lei, Ariston Thermo Romania SRL – 1.798.424 lei, Marelvi Impex SRL – 518.913 lei. Conform Legii Concurenţei, sunt interzise orice înţelegeri între companii care denaturează con­- curenţa, în special cele prin care se stabilesc preţurile de vânzare sau cumpărare sau cele prin care se împart pieţele sau sursele de aprovizionare. Consiliul Concurenţei încurajează companiile implicate în acest tip de înţelegeri anticoncurenţiale să contacteze autoritatea de concurenţă, să îşi recunoască par­- ticiparea la încălcare şi să furnizeze dovezi privind înţelegerea respectivă. Procedând astfel, companiile pot beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor”, se mai arată în comunicat.
Încă din 2011 ziarul nostru scria că  SC Porta KMI Romania SRL, cel mai mare distribuitor de uşi Porta Doors din Sud-Estul Europei, a intrat în vizorul Consiliului Concurenței, care a deschis o investigaţie din oficiu pe piaţa distribuţiei uşilor de interior. Obiectul acestei anchete îl constituia posibila încălcare a legislaţiei naţio-nale şi comunitare de către SC Porta KMI Romania SRL şi distribuitorii acesteia. La vremea respectivă, în cadrul procedurii de investigaţie au fost des­făşurate inspecţii inopinate la sediile a 15 societăţi comerciale.

Recomandările redacției