Consiliul Judeţean a stabilit cum vor fi împărţite fondurile destinate primăriilor

0
161

sumeSchema după care se vor împărţi banii în judeţ a fost stabilită deja. Consiliile locale pot şti pe ce fonduri se bazează de la Consiliul Judeţean.
După ce bugetul judeţului a prins contur într-un proiect, aleşii judeţului au stabilit şi felul cum vor împărţi banii primăriilor din judeţ. Astfel, din cota de 20 la sută din sumele alocate din TVA, pentru echilibrarea bugetelor locale și din sumele alocate din impozitul pe venit, Consiliul Judeţean are un disponibil de 24,79 de milioane de lei. Cât priveşte sumele defalcate din TVA, pentru cheltuielile cu drumurile judeţene şi comunale vor fi împărţiţi  în jur de 10,2 milioane de lei, din care, 5,2 milioane de lei pentru judeţ şi alţi 5 milioane de lei pentru drumurile cuprinse în bugetul CJA.
Din cei 24,79 milioane de lei destinaţi echilibrării bugetelor, 1,5 milioane de lei sunt puşi de o parte pentru municipiu, iar următorul oraş care primeşte cea mai mare sumă este Nădlac şi anume 1,1 mili­oane de lei. De asemenea şi pentru Sebiş au fost prevăzuţi un milion de lei, pentru Pecica, 950.000 de lei, pentru Pâncota, 900.000 de lei, iar pentru Curtici, Frumuşeni şi Şiria, câte 700.000 de lei. Între comunele care mai primesc sume trecute de jumătate de milion se numără Zăbrani – 650.000 de lei, Şagu – 600.000 de lei şi Ususău – 600.000 de lei. Pentru oraşul Ineu însă au fost prevăzuţi doar 30.000 de lei. În rândul localităţilor cu cele mai mici sume ce vor fi repartizate se mai numără Archiş, cu 15.000 de lei, Sântana, cu doar 30.000 de lei, Buteni, 15.000 de lei şi Craiva, 10.000 de lei.
Pentru drumuri, banii sunt puţini astfel că, pot fi acoperite doar proiectele unor localităţi. Spre exemplu, pentru finanţarea cheltuielilor cu drumurile, pentru Vinga se alocă 950.000 de lei, pentru Şilindia – un milion de lei, pentru Conop, 600.000 de lei, iar pentru Vârfurile, 500.000 de lei.
Propunerile pentru alocări financiare pentru 2014 s-au făcut – spun reprezentanţii Consiliului Judeţean – în funcţie de proiectele stabilite pentru acest an, pe care, consiliile locale le-au comunicat administraţiei, la finalul anului trecut. De asemenea, primăriile au fost consultate în legătură cu proiec­tele de infrastructură pe care intenţio­nează să le deruleze în perioada 2014-2017 şi cu suma arie­ratelor înregistrate.
Trebuie spus că, administraţia a făcut calcule privind alocările şi pentru anii următori şi anume, pentru perioada 2015 – 2017. Proiectele prin care se vor împărţi banii primăriilor din judeţ, precum şi bugetul Consiliului Judeţean urmează să intre la vot într-o primă şedinţă ordinară din acest an, ce se va desfăşura la finalul acestei luni.
De menţionat că, ieri, cu prilejul unei şedinţe fulger, aleşii judeţeni au votat în unanimitate, singurul punct de pe ordinea de zi, care făcea referire la aprobarea acoperirii definitive din excedentul bugetului judeţului Arad pe anul 2013 a deficitului secţiunii de dezvoltare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.