Moment de bilanț pentru administrația județului: la finalul celor patru ani de mandat, conducerea Consiliului Județean și-a prezentat realizările.

Prezentarea bilanțului a fost făcută de președintele Iustin Cionca, alături de vicepreședintele Sergiu Bîlcea. Consiliul Județean este singura administrație de județ care a atras fonduri în valoare de circa 515 milioane de lei, pe 20 de proiecte de dezvoltare, între care proiectul pentru Centura Sud-Est a Aradului, fondurile investite în spital, precum și în alte proiecte pe infrastructură. Asta au transmis reprezentanții CJA, la conferința de bilanț, după care au făcut o detaliere a realizărilor. 

„Se împlinesc patru ani de la investirea echipei de conducere a Consiliului Județean, patru ani de când am preluat mandatul de președinte. Am fost criticați de opoziție și de unii cetățeni, la fel cum suntem acum, când am anunțat proiectele pentru următorii patru ani. Vom demonstra în viitor, așa cum am demontrat până acum că ne ținem de cuvânt. La bilanțul celor patru ani putem spune că, suntem singura administrație de județ din România care am depus proiecte în valoare de peste 500 de milioane de lei“, a susținut Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean, în deschiderea conferinței.

Așadar, Consiliul Județean a depus 20 de proiecte europene, în valoare de 515 milioane lei, în domeniul drumurilor, sănătății publice, prevenirii dezastrelor, profesionalizarea administrației. „Ne-am angajat că vom schimba ritmul în administrație și ne-am asumat proiecte care păreau nu numai extrem de îndrăznețe, ci și neplauzibile. Unii spuneau că sunt promisiuni electorale fără acoperire, alții râdeau de noi. Instrumentul prin care am dezvoltat Aradul ultimilor patru ani l-au reprezentat fondurile europene. Le mulțumesc acum tuturor celor care au muncit în proiectele județului. Doar în mandatul nostru la conducerea Consiliului Județean Arad, cu o contribuție de 10,3 milioane lei din bugetul Consiliului, am muncit pentru fonduri europene în valoare de 515,5 milioane lei, pentru 20 de proiecte de dezvoltare. În această sumă sunt incluse și proiectele pentru Centura de Est a Aradului și sumele pe care Consiliul Județean Arad le-a investit în timpul pandemiei la spital (…). Din punctul meu de vedere asta înseamnă respect față de cetățean și performanță administrativă. În locul banilor confiscați de la județul Arad, am adus bani europeni!“

În sistemul de sănătate a fost demarate investiții importante și anume:  construirea a cinci secții noi de spital: Oncologie, Psihiatrie Căpâlnaș, Psihiatrie Arad, Infecțioase Adulți. CJA a cumpărat un Laborator de Cardiologie Intervențională, extinde Unitatea Primire Urgențe și Ambulatorul Spitalului Județean și a inițiat construirea unui Complex Matern-Pediatrie, în valoare de peste 40 de milioane de euro.

Potrivit bilanțului, s-au cumpărat 510 aparate medicale noi pentru Spitalul Județean Arad. „Am depus proiecte europene pentru spital în valoare de 83,7 milioane lei. Avem, astăzi, la Arad, secții care din punct de vedere al dotării sunt printre primele în România, printre care chirurgie, TBC, anatomie patologică. Secția de Pediatrie a fost înnoită prin efortul întregii comunități! Nu cred că există secție de spital care să nu fi beneficiat de investiții! Aici fac însă o paranteză: încape loc de mai bine și am cerut celor care gestionează spitalul mai multă atenție și grijă față de pacienți, pentru că sumele investite de Consiliul Județean nu rezolvă și toate problemele medicale! Încă un aspect important: am avut curajul să inițiem cea mai mare investiție în domeniul medical arădean, un noul complex Matern-Pediatrie, cu o valoare estimată de peste 40 de milioane de euro!“, a spus președintele CJA.

Peste 400 de milioane de lei pe infrastructură

Pe infrastructura rutieră s-au depus proiecte europene în valoare de 400 de milioane de lei. Cei de la CJA au anunțat că începe organizarea pe șantierul Arad-Șiria-Pâncota, iar pe alți 315 km de drum se lucrează sau deja s-au încheiat șantierele. Au fost amintite covoarele asfaltice pe 70 de kilometri de drumuri din județ.

„Am preluat drumurile judeţene şi mulţi au crezut că va fi un eşec, mai ales că am propus ca obiectiv 300 de kilometri, mult peste ritmul obişnuit de investiţii. Astăzi avem realizaţi sau în lucru peste 350 de kilometri de drumuri judeţene. Au fost şi piedici, birocratice sau de alt tip pe care nu le-am prevăzut şi pentru care a trebuit să găsim soluţii. (…)Am investit corect în drumurile din toate zonele judeţului, folosind toate sursele de finanţare posibile: fonduri europene, guvernamentale şi proprii. Aproximativ 400 de milioane de lei vin din fonduri europene pentru drumurile judeţene, o sumă foarte importantă. Centura de sud-est care leagă Aradul Nou de Vladimirescu este proiectul major al perioadei următoare, pe care îl vom realiza tot din fonduri europene“, a spus Sergiu Bîlcea, viepreședintele Consiliului Județean Arad.

Cei de la CJA susțin că, dacă 315,6 km de drumuri sunt în șantiere, alți 154, 9 km sunt pe proiecte în faza documentațiilor în vederea execuției.

De asemenea, reprezentanții CJA au subliniat că sunt proiecte de 500 de milioane de lei pentru modernizarea rețelei de apă și canalizare în județ. „Bilanțul de acum este o detaliere a rezultatelor primului nostru mandat. Spun ,«primul mandat» pentru că nu mai este un secret pentru nimeni, mi-am anunțat candidatura pentru încă 4 ani ca președinte al Consiliului Județean Arad“, a conchis Iustin Cionca.

Recomandările redacției