jacksonO afacere păguboasă pentru Spitalul Judeţean, încheiată în urmă cu ani buni ar putea fi îndreptată. După îndelungi procese, Consiliul Judeţean are şanse să recupereze în banii pentru terenul ocupat de halele din proprietatea S.C. Expo Market Jackson LTD. În numele spitalului, care nu s-a putut folosi de teren, CJA ar avea de luat contravaloarea folosirii terenului pe o perioadă de cinci ani, la care se va adăuga şi dobânda aferentă.
Ani de zile, deşi Spitalul Judeţean Arad se număra printre spitalele cu cele mai multe secţii ce se regăseau în clădiri retrocedate şi revendicate, autorităţile nu s-au putut folosi şi nici nu au încasat niciun venit de pe urma unui teren aflat în proprietate. Este vorba de terenul din municipiu, în suprafaţă de aproape 6.000 de metri pătraţi pe care se află halele S.C. Expo Market Jackson LTD, teren pe care se întreprind vaste activităţi economice.
Afacerea din care, spitalul a avut de suferit a fost făcută în 2001, însă cu bătaie pe mulţi ani. Spitalul, la a cărui conducere se afla atunci Dana Oprea a închiriat terenul pe zeci de ani, la un preţ derizoriu, de câteva ori mai mic decât cel practicat pe piaţă. Terenul a fost închiriat unei firme aparţinând omului de afaceri George Medinţu, proprietar al halelor. Acest teren a fost ocupat de complexul en gros Expo Market Jackson, compus din trei hale. Pe acesta îşi desfăşoară activitatea sute de comercianţi, care au subînchiriat spaţii. Prelungirea contractului de în­chiriere pentru teren s-a făcut atunci fără o renegociere tarifară. Nu s-a obţinut nici o hotărâre judecătorească definitivă pentru că, potrivit reprezentanţilor CJA, spre finalul procedurii se schimba chiriaşul.
Pierderi pentru spital
După îndelungi demersuri, se pare însă că situaţia s-ar putea schimba. Administraţia a apelat la un evaluator pentru stabilirea sumelor datorate pentru concesionarea terenului din iulie 2008 şi până la jumătatea acestui an. La o sumă de 173.592 lei ar urma să se adauge o dobândă calculată de la data scadenţei sumei datorate, până la data plăţii. Într-un proiect de hotărâre pri­vind raportul de evaluare a terenului se arată că: „S.C. Jackson Bazar S.R.L. şi-a manifestat intenţia de a achita retroactiv, pe ultimii cinci ani, în numele proprietarului halelor, S.C. Expo Market Jackson S.R.L, societate aflată în insolvenţă, obligaţiile de plată ce au rezultat din utilizarea terenului“. Subiectul te­renului ocupat de complexul Jackson urmează să fie dezbătut în şedinţa CJA de sătămâna aceasta. „Cu construcţiile de pe terenul Consiliului Judeţean, clădirile societăţii Jackson suntem încă în litigiu. Noi sperăm ca într-un termen scurt să găsim o soluţie pentru a ieşi din dispută. Vorbim de o dispută generată de faptul că, cu ani în urmă, dintr-o eroare a condu­cerii de atunci a spitalului s-a dat acest teren acestei societăţi, care astăzi o foloseşte ca şi spaţiu co­mercial. Acest teren cu siguranţă ne-ar fi fost util pentru dezvoltarea Spitalului Judeţean“, a susţinut Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean.

Recomandările redacției