Consiliul Judeţean Harghita a sesizat Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării (CNCD) privind modalitatea în care învaţă limba română elevii maghiari, considerând că aceştia sunt discriminaţi, iar lipsa programelor şi manualelor speciale echivalează cu aplicarea unui tratament diferenţiat.
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat, joi, că plângerea privind modalităţile de învăţare a limbii române de către elevii maghiari a fost trimisă, săptămâna aceasta, la CNCD, iar din informaţiile sale vor mai sunt persoane care vor reclama că se simt discriminaţi.
„Legea nr. 1/2011 a educa­ţiei naţionale, la art. 46, alin. 1, 2, 4 precizează faptul că în cadrul învăţământului preuniversitar cu predare în limba minorităţilor, toate disciplinele se studiază în limba maternă, iar limba română se predă pe tot parcursul învăţământului preuniversitar după programe şcolare şi manuale elaborate în mod special pentru minoritatea respectivă, astfel şi subiectele la examenele de limba română se elaborează pe baza acestei programe. Este inadmisibil ca elevii maghiari să beneficieze de pe urma drepturilor stabilite în anul 2011, doar în anul 2025”, a spus Borboly Csaba.
În plângerea înaintată CNCD se arată că prin atitudinea lipsită de pasivitate şi din cauza lipsei de măsuri din partea Ministerului Educaţiei s-a creat o situaţie discriminatorie, bazată pe criterii de naţionalitate, etnie şi limbă.

Recomandările redacției