deseuriÎn bugetul Consiliului Judeţean au fost prevăzuţi pentru anul acesta bani europeni în valoare de 46,8 mi­lioane de lei, pentru diferite proiecte, între care unele demarate în urmă cu câţiva ani. Fondurile sunt însă fie rambursări pentru sumele investite de CJA, fie prefinanţări. Practic, autorităţile au primit o parte din banii pe care trebuie să-i aloce UE, Aradului. Drumul Vinului, sistemul informatic pentru gestionarea registrului agricol în judeţ, dar şi un ambulatoriu de specialitate la Spitalul Judeţean sunt câteva dintre proiectele pentru care administraţia a primit bani europeni.
Deşi „Drumul Vinului: Păuliş – Ghioroc – Covăsânţ – Şiria“ nu a fost finalizat încă, administraţia mai are de primit bani pentru acesta. Termenul de execuţie a lucrării a fost prelungit, întrucât au fost necesare lucrări suplimentare, pe fondul unor probleme. Finalizarea lucrărilor a fost devansată pentru jumătatea acestui an. Proiectul de reabilitare a „Drumului vinului“ din Podgoria Aradului a costat peste 56,5 milioane de lei, dintre care 85 la sută bani europeni. Pentru lucrări       executate la Drumul Vinului, CJA a primit de la UE de această dată peste 15 milioane de lei.
Jumătate de milion de lei a mai primit administraţia şi pentru Centrul de Promovare şi Informare Turistică a județului Arad, care, de asemenea va fi inaugurat în scurt timp. Este vorba de centrul de pe Bulevardul Revoluţiei, numărul 81, situat în zona centrală a municipiului. Peste 1,45 milioane de lei costă în total amenajarea acestuia, fondurile europene acordate fiind de peste 700.000 de lei.
Bani mulţi s-au primit şi pentru Masterplanul pe deşeuri, unul dintre cele mai mari proiecte derulate la nivelul judeţului, dar care s-a aflat multă vreme în impas, pe fondul mai multor probleme, între care, conflictele politice de la Târnova. De menţionat că, atât Masterplanul pe deşeuri, cât şi pe cel dezvoltare a sistemului de apă – canal – proiecte de sute de milioane de lei – au fost blocate, din cauza Consiliului Local Târnova, care nu a adoptat nicio hotărâre pentru delegarea unei persoane în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor. Anul acesta însă, printr-o hotărâre a Curţii de Apel Timişoara emisă luna trecută, Consiliul Local Târnova şi-a reintrat în activitate. Revenind la Masterplanul pe deşeuri, deblocat după rezolvarea problemelor de la Târnova, acesta ar trebui să treacă în perioada următoare la faza de contractare a lucrărilor. Pentru acest proiect, la CJA s-au primit peste 26 de milioane de lei.
Bani europeni pentru registru agricol
Şi pentru realizarea unui sistem informatic prin care să fie gestionat Registrul Agricol Electronic al judeţului s-au prevăzut fonduri în acest an, cea mai mare parte dintre acestea fiind de la UE. Proiectul presupune sisteme informatice destinate gestiunii unui Registru Agricol în format electronic. Echipamentele şi serviciile de dezvoltare şi implementare a soluţiilor software costă 6,6 milioane de lei, pentru anul acesta fiind prevăzuţi însă doar peste patru milioane de lei.
Şi la categoria proiectelor de investiţii care abia anul acesta vor începe intră realizarea unui ambulatoriu integrat la Spitalul Clinic Județean de Urgență. O sumă de 850.000 de lei, în care intră şi fonduri europene a pus deoparte Consiliul Judeţean Arad.
Trebuie menţionat că, la sumele primite de la UE pentru aceste proiecte se adaugă şi fonduri de la bugetul statului şi din excedentul bugetar pe anul trecut.

Recomandările redacției