Consiliul Județean vrea să sprijine primăriile din județ în extinderea rețelei de gaz

0
738

Rețeaua de gaz ar urma să fie extinsă în zone din județ, un proiect ambițios care ar fi putut fi demarat și până acum, dacă nu existau piedici, nu doar de ordin financiar, cât și pe fondul disputelor politice. Conducerea Consiliului Județean a solicitat Agenției de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Extindere Magistrală Gaz – Valea Crișului Alb”, cooptarea Consiliului Județean în această agenție, pentru a putea susține inițiativa primarilor care vor ca rețeaua de gaz să fie extinsă în această zonă.

Președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca a avut discuții cu primari, tema fiind corelarea strategiilor locale cu proiectul de extindere a rețelei de gaz.
În cadrul unei ședințe organizate miercuri, la Sebiș, primarii participanți, membri în Agenția de Dezvoltare Intercomunitară „Extindere Magistrală Gaz – Valea Crișului Alb” au fost de acord că este necesară includerea Consiliului Județean în acest ADI, pentru oportunități mai mari de concretizare a acestui proiect.

Potrivit CJA, după discuții s-au constatat încă suficiente neclarități legate de finanțarea documentației economice, a studiilor de fezabilitate și a cheltuielilor de racordare. „Văd că se încearcă politizarea acestui subiect, al extinderii rețelei de gaz în județul Arad. Eu nuvreau să intru în jocurile politice, însă constat că se încearcă dezbinarea primarilor și îndepărtarea Consiliului Județean dintr-un parteneriat pentru cetățeni. Eu zic să muncim noi, împreună, primarii și Consiliul Județean, și să lăsăm politicienii să facă declarații politice, pentru că miza este foarte mare, nu una de orgoliu, nu un schimb de replici politice. Locul Consiliului Județean este alături de primăriile din județ, în orice construcție care își propune dezvoltarea Aradului”, a spus Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean.

Proiectul – scos din sfera politică

Susținător al inițiativei a fost și primarul comunei Gurahonț, Lenuța Moțica. De asemenea, la rândul său, Gheorghe Feieș, consilier al președintelui Iustin Cionca, a declarat că asocierea cu Consiliul Județean conferă o garanție mai mare pentru realizarea proiectului de extindere a rețelei de gaz, având în vedere aparatul de specialitate mai amplu și experimentat al Consiliului Județean Arad, comparativ cu primăriile de comune.
„Aici toți trebuie să fim uniți, primăriile cu Consiliul Județean, cu parlamentarii, cu Prefectura, să rezolvăm cât mai rapid extinderea rețelei. Asta nu este o joacă politică, dacă cineva își propune să confiște proiectul, îl pune în pericol. Mă surprinde că există voci care susțin că prin excluderea Consiliului Județean din Agențiile de Dezvoltare Intercomunitară pe gaz se va munci mai eficient, vor fi rezultate mai bune. Orice arădean de bună credință nu poate crede asta, este chiar absurd!” , a spus Iustin Cionca.

De menționat că, un proiect asemănător de extindere a rețelei de gaz până la Moneasa a existat în urmă cu 22 de ani. Acesta s-a oprit însă la Ineu, deși administrațiile implicate plătiseră contribuțiile ce le reveneau. În consecință, CJA subliniază că administrația poate fi un partener constant, astfel încât proiectul să nu aibă parte de opreliști, pe fond de schimbări politice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.