O întâlnire mai mult decât interesantă s-a desfăşurat ieri în Arad, organizator fiind Consiliul Local Civic. Dedicată dezbaterii problemelor cu care se confruntă oraşul, dezbaterea a fost onorată de prezenţa unor personalităţi de prim rang şi a unor organizaţii neguvernamentale cu activitate benefică şi susţinută. Dintre personalităţile arădene merită evidenţiate prezenţele şi luările de poziţii ale scriitorului Gheorghe Schwartz şi ale actorului Valentin Voicilă. Dintre organizaţiile neguvernamentale enumerăm Filiala Arad a Confederaţiei Patronatului Român, Asociaţia Pro Urbe, ULALA, Sindicatul Democratic din Învăţământ, Asociaţia 24 pentru Arad, asociaţii de revoluţionari din decembrie 1989 şi de urmaşi ai celor decedaţi în zilele revoluţiei. Întâlnirea a fost moderată de Dan Artimon.

Deşi se apropie cu paşi repezi campania electorală pentru alegerile locale, nu s-a discutat nimic politic, dar toate chestiunile discutate – probleme reale cu care Aradul se confruntă de multă vreme, au sfârşit la porţile politicii, aici aflându-se întreaga vină pentru starea oraşului.
Fiecare vorbitor a vorbit exclusiv despre domeniul său de activitate, prezentând problemele pentru rezolvarea cărora luptă cu mijloacele specifice. Din cele spuse de fiecare în parte, concluzia rezultantă este că nu se rezolvă aproape nimic, că lumea politicienilor evoluează într-un alt univers iar administraţia este ruptă complet de cetăţean, de cel care plăteşte taxe şi impozite şi primeşte în schimb un dispreţ uneori mascat, adeseori făţiş.
Situaţia culturii au adus-o în prim-plan Gheorghe Schwartz şi Valentin Voicilă, concluziile acestora fiind că arădeanul care a ales să fie om de cultură, producător de cultură, a făcut o alegere nefericită măcar din punct de vedere material. Gheorghe Schwartz a afirmat chiar că, în comparaţie cu orice scriitor român invitat în Arad la vreun eveniment, scriitorul arădean este un oropsit în chiar oraşul său.
S-a vorbit despre urbanism, despre starea clădirilor clasificate monumente istorice şi despre starea blocurilor, despre starea drumurilor şi a parcurilor, despre iniţiative de care Aradul n-avea nevoie (s-au amintit candidatura perdantă la titlul de Arad – Capitală culturală europeană, podul peste Mureş din dreptul Parcului Eminescu care se voia transformat în parcare şi despre himericul pod peste Mureş lipit de Podul Traian), despre blocurile în majoritate covârşitoare nereabilitate termic, despre mulţimea firmelor falimentate şi falimentare, despre linii de tramvai pe care nu circulă tramvaie şi despre multe astfel de realităţi mai mult decât deplorabile.
Fiind doar o întâlnire informală, evident că nu s-au propus soluţii, deşi s-a vorbit şi despre ele la modul general.

Recomandările redacției