clcReprezentanţii Consiliului Local Civic (CLC) cer Primăriei, prin intermediul unui comunicat de presă, să nu facă parcuri doar pe hârtie.
„Având în vedere afirmaţiile potrivit cărora în Arad municipalitatea va înfiinţa şi reamenaja cinci parcuri, precum şi pe acelea conform cărora «în urma măsurătorilor a rezultat o suprafaţă de 34,38 de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor, faţă de 26 de metri pătraţi cât este media europeană. Se estimează că la sfârşitul anului 2016, când se vor finaliza măsurătorile, să existe 62,5 metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor», CLC face următoarele precizări: CLC, prin organizaţiile sale membre, a manifestat constant pentru ceea ce înseamnă «spaţiu verde» şi a luat public atitudine împotriva oricăror intenţii de diminuare a acestuia. Prin urmare, salutăm intenţia Primă­riei prin care încearcă să se reabiliteze în faţa opiniei publice. […] Dar trebuie să subliem că din cauza suprafeţelor locaţiilor, cele cinci parcuri la care se face referire nu sunt cinci ci mai puţine”, se arată în comunicat.
Conducerea CLC susţine că, în Bujac, pe strada Trotuşului, suprafaţa disponibilă este mai mică de 1hectar, suprafaţa minimă prevăzută de lege pentru înfiinţarea unui parc. Mai mult, acolo se găsesc şi construcţii. „La Podgoria nu se poate vorbi de moder­nizarea unui parc, datorită supra­feţei mai mici de un hectar. Similar, locaţiile din Grădişte şi Aradul Nou – Parcul Eroilor, au suprafeţe mai mici de un hectar. De aceea, sugerăm «specialiştilor» municipalităţii să folosească termenii în accepţiunea lor, pentru a nu confunda parcurile cu scuarurile”, se mai arată în comunicat.
De asemenea, reprezentanţii CLC cer lămuriri de la specialiştii Primăriei în legătură cu cei 34 metri pătraţi de spaţiu verde pentru fiecare locuitor din intravilanul municipiului, în condiţiile în care, aceştia susţin că în 2007 în Arad erau aproximativ şase metri pătraţi pentru fiecare locuitor, iar de atunci s-a defrişat continuu.  „De asemenea, informăm cetăţenii că am solicitat Primăriei, prin adresa nr. 6859 din 1.02.2013, componenţa Comisiei pentru verificarea lucrărilor privind realizarea Registrului Verde Arad, cu precizarea numărului şi datei de numire prin dispoziţie a primarului, conform articolului 19 din Ordin MDRT numărul 1466/2010. Menţionăm că am făcut această precizare deoarece numărul de metri pătraţi de spaţiu verde avansat de municipalitate poate fi aflat doar prin constituirea Registrului Verde”, mai susţin semnatarii comunicatului.

Recomandările redacției