Revenirea la cuvântul scris şi tipărit - preocupare lăudabilă a elevilor erei digitale

Revenirea la cuvântul scris şi tipărit – preocupare lăudabilă a elevilor erei digitale

În perioada 24 iulie-20 august, Consiliul Național al Elevilor (CNE), în parteneriat cu Librăriile Humanitas, derulează o campanie de susținere şi promovare a lecturii în rândul tinerilor. Campania își propune să aducă tineri din toată țara, pasionați de lectură, la Târgul de carte Gaudeamus, cel mai mare târg de carte din România. Tinerii vor fi selectați prin tragere la sorți în urma depunerii unei aplicații pe platforma suport a Consiliului Național al Elevilor, Wedu.ro (http://wedu.ro/aplicatii-cne-premiaza-iubitorii-de-carte-2014/lista), în care vor răspunde la o serie de întrebări legate de preferinţele lor în materie de cărţi: cărțile citite până acum, lista de lecturi pe care o au pentru această vară, la recomandarea cui obișnuiesc să-și cumpere cărțile și care este cartea lor preferată.

Profile de cititori şi premii

Scopul acestei campanii este acela de a vedea care sunt preferinţele elevilor în materie de lectură şi creionarea unui profil de elev-cititor. Este el cu adevărat mai câştigat decât cei care nu citesc? Ce citeşte elevul român din această generaţie: clasici, literatură română, thriller? Ajung elevii la cărţile noi şi la scriitorii autohtoni? Câţi dintre ei citesc literatură străină contemporană? Poate că cel mai important element avut în vedere de campanie este aflarea factorului care a contribuit cel mai mult la alegerea unui gen literar sau a unei cărţi preferate: părinţii, şcoala, prietenii sau marketingul, ştiut fiind că  „Lectura este pentru omul modern un viciu sau o osândă: citim ca să trecem examenele, să ne informăm, sau din profesiune. Mă gândesc însă că lectura ar putea implica şi funcţii mai nobile, adică mai fireşti” – Mircea Eliade (Fragmentarium).

Accesul la carte în biblioteci şi librării

O altă problemă importantă vizată de acţiunea CNE este accesul la carte. Sunt bibliotecile şcolilor şi liceelor la zi cu fondul de carte? Sunt librării în oraşele mici în care liceele nu au noutăţile editoriale în fondul de carte? Este nevoie de o suplimentare a bugetelor acestor biblioteci, sau pur şi simplu nu mai există interes din partea elevilor pentru lecturile extraşcolare? Toate aceste lucruri se vor afla din răspunsurile elevilor, iar unii dintre ei vor fi premiaţi cu cărţile care li se potrivesc cel mai bine. Norocoșii care vor merge la Târgul de carte Gaudeamus din noiembrie 2014 vor avea ocazia de-a-şi întâlni scriitorii preferaţi, români şi străini, faţă în faţă.

CNE – „parlamentul” elevilor

Consiliul Național al Elevilor este structura care reprezintă în prezent peste 3.200.000 de elevi din România, fiind un factor important al democratizării școlii și încurajării relației de parteneriat profesor – elev. Prin intermediul acestui cadru de organizare, elevii îşi pot alege reprezentanţii pe baza principiului legitimităţii, pot formula puncte de vedere specifice lor şi pot elabora propuneri pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii şcolare.

Recomandările redacției