Suma de 1,49 lei de tânăr în fiecare an este bugetul Guvernului României pentru activităţi de tineret, potrivit unei analize realizată de Consiliul Tineretului din România (CTR) şi remisă, marţi, AGERPRES.

Investiţia totală în componenta de tineret a Ministerului Tineretului şi Sportului, incluzând atât activităţile pentru tineret cât şi cheltuielile cu salarii, centre de tineret şi de agrement şi realizarea unor cercetări, ajunge la 20 lei pe tânăr pe an, mai arată analiza CTR.

În condiţiile în care în ultimii 15 ani numărul tinerilor a scăzut cu aproape o treime, de la 7,5 la 5 milioane, acest nivel de finanţare a activităţii de tineret este efectiv sinucigaş pentru România. Pentru a rămâne în ţară, tinerii trebuie să aibă o calitate a vieţii mai bună şi asta înseamnă şi educaţie şi sănătate, dar şi oportunităţi de voluntariat, de învăţare în afara şcolii, de petrecere a timpului liber, un cadru prin care să aibă acces la informaţii de interes pentru ei, consiliere, spaţii în care să se întâlnească şi să dezvolte proiecte care să răspundă nevoilor lor şi ale comunităţilor lor şi multe altele. Dacă ne raportăm la toţi tinerii şi nu doar la câteva mii sau zeci de mii, ne dăm seama că statul doar se face că face ceva în acest domeniu, la nivelul actual de finanţare”, a declarat, potrivit comunicatui, preşedintele CTR, Mihai Dragoş.

Consiliul Tineretului din România mai arată că doar 1,97% din tinerii din România au acces la un centru de tineret finanţat de MTS, mai scrie Agerpres.

Recomandările redacției