Aseară, suporterii celei mai titrate grupări fotbalistice din România în fața arenei „Francisc Neuman” și-au dat întâlnire în Calea Aurel Vlaicu pentru inaugurarea acesteia. Arădenii au luat de bună termenul de finalizare al lucrărilor, respectiv ziua de 21 mai 2018 și
s-au întors acasă aseară.
Bineînțeles, realitatea din teren e cruntă, iar sfidarea autorităților locale, mare. Arena nu e finalizată nici în proporție de 60%, primarul Gheor­ghe Falcă se plimbă prin Japonia și nu pare curios de urările de bine el susținătorilor „roș-albi”, iar firma constructoare oferă presei un punct de vedere halucinant. În ceasul al 12-lea, SC Tehnodomus SRL, abo­nată la lucrări din banii publici ai arădenilor, cade în genunchi în fața Primăriei, solicitându-i prelungirea termenului de finalizare a arenei.
Iată mai jos și comunicatul, așa cum l-am primit de la firma arădeană:
„Societatea S.C. Tehnodomus SRL în calitate de câştigător al contractului de proiectare şi
execuţie am solicitat Primăriei Municipiului Arad decalarea termenului de finalizare a lucrărilor cu 6 (şase) luni din următoarele motive: neeliberarea amplasamentului prezentei investiţii, respectiv clădirile ce trebuiau să fie demolate Turn Radio, Clădirea Spălătoriei şi Creşa UTA, pe de o parte şi condiţiile meteo nefavorabile inregistrate de la inceputul lucrărilor şi până în prezent, pe de altă parte. Numai sistarea lucrărilor pe timp fri­guros a generat o întârziere de 186 de zile a termenului de finalizare a acestei Iucrări. În plus, a fost necesară o reproiectare a acoperişului tribunelor pentru a corespunde noilor reguli privind protecţia împotriva incendiilor. În aceste condiţii ţinem să subliniem faptul că nu putem vorbi despre nerespectarea duratei de execuţie a lucrărilor aşa cum este prevăzută ea în contract în contract, ci despre o decalarea a termenului de finalizare a lucrărilor de mărire a capacităţii peluzelor stadionului UTA”.
Pe românește, tupeu nemăr­ginit din partea unei societăți ți­nută în brațe de administrația locală și conducătorul acesteia, măritul Ghiță Falcă. Se știe foarte bine că pentru „neeliberarea amplasamentului prezentei investiţii, respectiv clădirile ce trebuiau să fie demolate Turn Radio, Clădirea Spălătoriei şi Creşa UTA” termenul de finalizare a fost prelungit deja odată cu un an de zile. Adică s-a corectat din pix pe tăblița ce a stat la căpătâiul șantierului din Calea Aurel Vlaicu și care a dispărut de două zile. Din 2017 s-a făcut 2018. 21 mai. Într-adevăr, în ultimii patru ani au fost zeci de uragane, plus temperaturi de incubator, vara și siberiene, iarna, ar fi fost inuman să se muncească în aceste condiții. Dar ne amintim și zile bune, cu temperaturi ideale. Nici prea frig, nici prea cald, nici ploaie, nici soare și o medie de 2-3 muncitori pe zi la fața locului. În fine, noile reguli privind protecţia împotriva incendiilor au fost impuse de ISU după tragedia de la Colectiv. Adică în urmă cu vreo doi ani și jumătate, timp suficient pentru a reproiecta și de zece ori, dacă era nevoie, acoperișul.
Prin ceea ce susține Tehno­domus în comunicatul de mai sus sfidează practic inteligența și memoria arădenilor și știe și ea acest lucru. Și ce motive ar avea să se comporte altfel, când însuși Falcă a dat vina mereu pe orice altceva numai pe ea când a fost întrebat, periodic, despre stadiul lucrărilor de la arena „Francisc Neuman”. Fie a fost de vină vremea, fie PSD-ul sau chiar zilele libere din calendar. Numai Tehnodomusul a ieșit mereu basma curată. Chiar în urmă cu o lună și jumătate, Falcă susținea sus și tare că firma constructoare își va respecta înțelegerea din contract. Care înțelegere, primare, asta prin care ți se cere decalarea termenului de finalizare a lucrărilor cu 6 luni de zile?
Așteptăm un punct de vedere oficial și din partea Primăriei cu suma cu care Tehnodomusul va fi penalizată pentru că nu și-a respectat contractul. Păi nu erați dumneavoastră chibzuitorul banilor arădenilor, domnule Falcă?

Recomandările redacției