furnDacă v-ați săturat de întreruperile dese de curent, dacă nu mai vreți să plătiți cât vă cere compania de electricitate, dacă gazul vi se pare prea scump, sau dacă serviciile furnizate de cei de la compania de gaze vi se par nesatisfăcătoare, aveți posibilitatea să vă schimbați furnizorul. Potrivit celor declarate de Vasile Arion, expert pe probleme locative, recent Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a adoptat un ordin care vine în sprijinul consumatorilor care doresc să renunțe la vechiul furnizor și să se racordeze la unul nou. Astfel, prin ordinul 105/2014 s-a aprobat procedura privind schimbarea furnizorului de energie electrică de către consumatorul final, ANRE adoptând de asemenea și alte prevederi care reglementează și schimbarea furnizorului de gaze.

„Mult timp am primit utilităţi diverse necesare consumatorilor, de o asemenea manieră încât consumatorii casnici au căpătat calitatea de «consumatori captivi» pentru că erau obligaţi să îşi primească aceste utilităţi de la o singură sursă, care de multe ori s-a manifestat pe o poziţie monopolistă, cu toate neajunsurile suportate întotdeauna de consumatori. Iată că acum avem posibilitatea practică, nu numai teoretică, de a schimba furnizorii de energie electrică şi gaze naturale“, susține Arion. În ceea ce privește schimbarea furnizorului de curent, cei care doresc să facă acest lucru, pot obține informații, intrând pe site-ul ANRE, www.anre.ro, secţiunea ,,Info consumatori”. „În pagina astfel deschisă, se intra la rubrica «Operatori economici», în subcapitolul «Energie Electrică», care la rândul lui are o rubrică numită «Furnizare către consumatori». Aici se va deschide lista celor 58 de firme licenţiate, pentru furnizarea energiei electrice pe piaţa cu amănuntul. La fiecare firmă aveţi toate datele de contact unde puteţi afla detalii despre prețuri, care variază între 0,3634 lei/kwh şi 0,4378 lei/kwh. Dacă veţi găsi o ofertă mai bună decât ceea pe care o aveţi acum, noul furnizor vă va preciza ce aveţi de făcut pentru schimbarea furnizorului. Nu uitaţi că avem dreptul de a negocia preţul. Este bine să contactaţi cât mai mulţi furnizori , pentru a putea alege cea mai convenabilă oferta. Pentru a produce schimbarea trebuie însă notificat vechiul furnizor cu 21 de zile înainte, printr-un formular care se poate descărca de pe www.anre.ro. În termen de 42 de zile de la încetarea contractului, vechiul furnizor va transmite clientului, factură cu decontul final, procesul de schimbare a furnizorului fiind gratuit, fără alte costuri“, a precizat Arion.

Dacă îți schimbi furnizorul de gaz, renunți la subvenție

Acesta mai spune că în ceea ce privește gazele naturale, furnizorii casnici beneficiază de un regim reglementat, primind o anumită subvenție. Cei care nu mai doresc să beneficieze de acel regim reglementat pot opta pentru un alt furnizor, cu care își pot negocia prețul. „Listele cu furnizorii de gaze pot fi consultate pe www.anre.ro, domeniul «Gaze Naturale», secţiunea «Informaţii de interes public» rubrica «Liste publice» – «Licenţe,autorizaţii». De menționat însă că ANRE intenţionează să introducă în curând o nouă procedură şi în privinţa schimbării furnizorului de gazului metan“, a mai spus Arion.

Concurență în loc de monopol

Posibilitatea de schimbare a furnizorului de utilități este privită de mulți dintre consumatori ca fiind o gură de oxigen, pentru că, fiind puse în fața posibilității de a-și pierde clienții, marile companii vor trebui să-și revizuiască atitudinea și să vină cu oferte atractive. „Concurența e benefică în orice domeniu. Acum consumatorii nu mai trebuie să suporte toate mofturile furnizorilor ce sunt unici distribuitori, iar aceștia din urmă, când vor vedea că nu e de joacă vor scădea prețurile. De undeva trebuia pornit, iar ceea ce s-a întâmplat cu energia electrică e o mare realizare. Acum se văd și părțile bune ale societății capitaliste, nu numai părțile proaste, pe care le-am cunoscut până acum“, a încheiat Arion.

 

  • gigi spune:

    nesimtitii de la e-on au bagat mai nou si un fel de abonament pentru livrarea gazului in functie de consum. daca consumi mai mult treci intr-o grila superioara si platesti trecerea (nu am semnat nimic in acest scop), daca consumi mai putin decit in anul precedent , te declaseaza , caz in care platesti diferenta, pentru ca nu ai mai consumat asa mult. deci, oricum ar fi, platesti suplimentar, dar cred ca nici e-on-ul nu are o explicatie plauzibila pentru acest fapt. din pacate e monopol pe aceste servicii de gaze si curent.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției