Consumul naţional de gaze în luna iunie a fost de 5,9 milioane de MWh, cu 19,1% mai mic decât în aceeaşi lună a anului precedent, arată datele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Potrivit ultimului raport al ANRE, cel aferent lunii iunie, consumul de gaze al ţării a fost de 5,944 milioane de MWh. În iunie 2012, acelaşi indicator avea valoarea de 7,311 milioane de MWh.

În iunie 2013, importul a reprezentat 15,82% din consum, iar anul trecut în aceeaşi lună a fost adus din Rusia un volum de gaze ce reprezenta 15,04% din consumul intern.

Din producţia internă, Petrom a avut o cotă deosebit de mare în iunie 2013, adică 76%, iar Romgaz – de doar 19%, în condiţiile în care, de regulă, producţia celor două companii este aproximativ egală. În iunie 2012, Petrom a extras 49% din producţia naţională, iar Romgaz – 46%.

La mijlocul lunii trecute, Mariana Gheorghe, director general al Petrom, declara într-o conferinţă de presă că, potrivit estimărilor companiei, consumul de carburanţi, electricitate şi gaze naturale va continua să scadă în acest an, după declinul din primele şase luni.

Pe piaţa gazelor, consumul estimat a fost mai mic cu 8% în primele şase luni ale acestui an, faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit Petrom.

Şi consumul de electricitate a fost mai mic în primele şase luni ale anului, valoarea indicatorului înregistrând o scădere de 7,5%, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

 

 

(AS – autor: Florentina Cioacă, editor: Mariana Nica)

 

Recomandările redacției