Consumul de medicamente a crescut considerabil, în ultimul an

0
276

Românii au folosit în perioada iulie 2020 – iunie 2021, medicamente în valoare totală de 19 miliarde de lei, în creștere cu 10,6% față de perioada similară a anului precedent.

Astfel, a crescut în special consumul de medicamente pentru digestie, metabolism și sistemul nervos.

De asemenea, a crescut valoarea medicamentelor Rx eliberate din farmaciile publice, cu 8%, adică cu aproximativ cu 10,6 miliarde de lei, conform mediafax.ro.

În mod surprinzător, însă, a scăzut consumul de medicamente destinate sistemului respirator – cu 6 %, şi cele antiinfecţioase – cu  aproape 9 %.

Cele mai multe medicamente vândute sunt, însă, cele eliberate pe bază de reţetă – arată un studiu realizat de o companie de analiză și studii de piață specializată în industria farmaceutică.

Ca volum, peste 600 de milioane de cutii cu medicamente s-au vândut în ultimul an. Pare o cifră impresionantă,  dar România se află sub media europeană în ceea ce priveşte atât cheltuielile cu sănătatea, cât şi cheltuielile cu medicamentele.

Pe de altă parte, deşi s-au făcut progrese în ultima perioadă, gradul de compensare a medicamentelor în România este printre cele mai reduse din regiune.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.