Membrii Filialei Arad a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) au o șansă în plus față de alte categorii profesionale. Datorită unei organizații internaționale din care face parte CECCAR, contabilii au posibilitatea să-și exercite profesia aproape oriunde în lume. Astfel, s-a ajuns ca în ultimii ani, zeci de arădeni care fac parte din CECCAR să ajungă să muncească atât în statele vecine, cât și peste mări și țări.
La nivelul judeţului Arad există 1.050 de persoane fizice care practică această meserie, numărul societăţilor de contabilitate fiind de 236.
Reprezentanţii CECCAR Arad povestesc că membrii corpului din judeţele si­tuate în apropiere de Ungaria au început, de câțiva ani, să-şi caute de lucru în ţara vecină. „Sunt contabili din Bihor, Maramureş, Satu Mare şi Arad care au reuşit să profeseze în Ungaria, fiind vorbitori nativi de limbă maghiară. CECCAR este membru cu drepturi depline în Federaţia Internaţională a Contabililor (IFAC), astfel încât membrii noştri se pot scrie doar în baza unui interviu în orice organism profesional din IFAC. Recent, am avut o solicitare să dăm o adeverință pentru cineva care dorea să practice această profesie în Anglia. Contează foarte mult dacă o persoană pleacă în străinătate și are această calificare. Chiar dacă nu ajunge să lucreze ca independent, ci se angajează, faptul că are calitatea de expert contabil sau contabil autorizat obținută în România. CECCAR este membru IFAC din iunie 1996”, a declarat Petru Horga, președintele Filialei Arad a CECCAR.
Contabilii din judeţ nu au plecat să muncească doar în Ungaria, ţările din Europa Occidentală şi America fiind alte destinaţii căutate. „Contabilii arădeni au plecat în Franţa, Italia, Germania, Australia şi Canada, Austria, Polonia”, a ținut să precizeze Nicolae Micle, directorul executiv al CECCAR.
Filiala Arad organizează cursuri în fiecare lună
CECCAR a luat ființă în 13 iulie 1921, printr-un decret semnat de regele Ferdinand. Potrivit reprezentanțiilor organiza­ției, rolul acesteia este de „gestionare a profesiei contabile din România și de a satisface interesul public”. De menționat că activitatea fiecărui membru este monitorizată de Compartimentul de Audit al Corpului o dată la trei ani.
Pregătirea profesională a membrilor săi reprezintă o altă sarcină pe care și-a asumat-o organizația. „Pregătirea profesională e o activitate continuă. Filiala organizează cursuri de peste zece ani, în prima zi de miercuri din lună, pentru experții contabili și în prima joi din lună, pentru contabilii autorizați. Cursurile sunt plătite din cotizațiile membrilor”, a ținut să men­ționeze Petru Horga.

Recomandările redacției