Situație mai mult decât dramatică pentru locuitorii comunelor Almaș și Dieci, care se uită neputincioși cum recolta de un an de zile a ajuns sub ape. Sunt sute de hectare de teren agricol inundate de apele Crișului Alb, iar porumbul care nu a fost cules încă riscă să nu mai poată fi folosit la nimic și să putrezească pe câmp.

Reportaj la fața locului

Nu este ceva nou ca în urma unor ploi multe, fie toamnă, iarnă sau primăvară Crișul Alb, care străbate câteva zone din județul nostru, să nu facă ravagii. Râul produce pagubă pe unde iese din matcă.

Acum, în urma ploilor care păreau că nu se vor mai opri, Crișul s-a umflat în pene în unele zone, care au avut de suferit în urma inundațiilor. Cea mai afectată a fost zona comunelor Almaș – Dieci, unde la un moment dat apa a ajuns până la gară la Almaș. „Drumul Județean care leagă Almașul de Dieci este acoperit de apă, de la gara din Almaș până la pod la Dieci, pe o lungime de 1,2 kilometri“, ne-a precizat domnul Aurel Ginu Costea, primarul comunei Almaș. „Avem o suprafață inundată de peste 600 de hectare de teren agricol. Suprafețele sunt semănate cu grâu, dar mai tragic este că sunt multe locuri nerecoltate cu porumb, atât la noi, cât și la Dieci. Recolta este pur și simplu compromisă“, mai spune primarul Costea.

Domnule primar, în aceste zone întotdeauna au fost probleme cu Crișul, însă mai mult primăvara.

– Nu numai primăvara, ci în general atunci când ne confruntăm cu multe ploi. Crișul iese atunci din matcă, în special în locurile unde ar fi nevoie de consolidări ale malurilor. Dar să vedem ce vom face, însă de câțiva ani încoace oamenii și-au lăsat porumbul nerecoltat până târziu în iarnă. Nu știu de ce, este treaba lor. De data aceasta, însă s-au cam fentat.

Așa este cum spuneți. Și eu am văzut peste Criș, în zona Dieci: mari suprafețe cu porumb erau nerecoltate. Chiar săptămâna care a trecut am trecut prin satele acelea, care aparțin comunei Dieci.

E păcat că muncești și investești și nu știi ce vremuri vin. Te trezești că ai muncit degeaba, domnule primar.

– Așa este, din păcate! Dar iată că mereu Crișul se și retrage în matca lui și poate alții au mai și învățat acum o lecție în ceea ce privește recoltatul porumbului.

Recomandările redacției